МВнР търси български дипломати за новата европейска външна служба

Външно министерство е открило три процедури за избор на служители в Европейската служба за външно действие, съобщиха от пресцентъра на министерството в понеделник.

Първата процедура е за десетте най-висши управленски позиции в службата. Според националните номинации баронеса Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по външната политика, ще определи генерален секретар на Европейската дипломатическа служба, двама негови заместници, административен секретар и директори на шест генерални дирекции (Близък Изток, Русия и Източно партньорство, Африка, Америка, Азия и тематична дирекция за човешки права, демократизация, разоръжаване и борба с тероризма).

Втората процедура е за 80-те позиции за представителствата на ЕС в трети страни, а третата за деветте позиции за служители за работа в ситуационния център и в отделите за гражданските операции на Европейския съюз и по неразпространение на оръжия за масово поразяване.

"Много важен аспект от създаването на модерна и ефективна Европейска служба за външно действие е приносът на дипломатическите служби на държавите-членки в нейното изграждане. Уверен съм, че голяма част от вас могат със своя опит и познания да допринесат за създаването и функционирането на Европейската служба за външно действие”, заявил в писмо до служителите на МВнР външният министър Николай Младенов, който наскоро прогнозира, че "България ще заеме в нея доста добри позиции, защото имаме много добри хора".

Обръщението на министър Младенов към чиновниците под негово ръководство обаче остро контрастира на споделените от премиера Бойко Борисов негови наблюдения, че хумористът Димитър Туджаров - Шкумбата е "далеч, далеч над капацитета на хората, назначени в българската дипломация през последните години" и, че 90% от състава на външно министерство за последните 20 години са били агенти на Държавна сигурност.

Основно условие пред кандидатстващите за постове в новата европейска дипломатическа служба е да работят в дипломатическите служби на държавите-членки. След избора на национално ниво процедурата по преценяването на кандидатите продължава в Европейската служба за външно действие на два етапа - предварителен подбор на база на предоставените документи и интервю с панел от национални дипломати, служители на Европейската комисия и Съвета на ЕС.

България се надява да получи едно посланическо място във вече обявения конкурс за избор на 30 посланици на Европейския съюз. По неофициална информация става въпрос за посланическото място в Грузия. До последния етап на изборната процедура достигнаха двама от общо 18 участвали българи – дипломатът и бивш представител в ООН, Франция, Италия и Великобритания Стефан Тафров и бившият премиер и посланик на страната в ООН и САЩ Филип Димитров.

Очаква се назначенията да станат ясни през септември.

България ще разчита европейските дипломатически представителства да поемат функцията на някои от българските мисии зад граница, които предстои да бъдат закрити заради наложените икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?