МВнР все още не може да каже какво е свършил Стоичков като почетен консул

Ведомството ще продължи да ползва услугите му, защото е популярен и целеустремен

Николай Младенов и Христо Стоичков в МВнР, сн. БГНЕС

Най-известният български футболист Христо Стоичков вече повече от година съвместява задълженията си на почетен консул в Барселона и треньор в Ловеч. Досега няма публично обявени резултати от дейността на Стоичков като консул, за какъвто бе поканен лично от премиера Бойко Борисов с аргумента: "Там той е господ, не консул – господ". Именно поради тази причина е обясним интересът към дейността му на консулското поприще.

Стоичков бе назначен за почетен консул на 27 юли 2011 година, но от Външно министерство уточниха, че трябва да се отчита технологичното време за процедурата по акредитация в приемащата страна. Междувременно той стана и треньор на "Литекс" и започна да прекарва все повече време в България по обясними причини.

"Все още е рано да се дават обобщени оценки за работата му. Министерство на външните работи разчита г-н Стоичков да изпълнява ангажиментите си, произтичащи от статута му на почетен консул", заявиха от Външно министерство в отговор на запитване на Mediapool как оценяват резултатите от работа на Стоичков.

Стоичков oще не е представил отчет за дейността си през минала година. Административно утвърденият срок за изпращане на отчетите за дадена година е до 31 януари на следващата година, съобщиха от МВнР. След това обаче уточниха, че има и гратисен период до март месец.

Преди година в отговор на запитване на Mediapool от Външно министерство съобщиха, че очакват Стоичков да предостави отчет за своята дейност в края на 2012, когато ще има пълна година на поста почетен консул.

От отговорите на Външно министерство става ясно, че преди да се запознаят с конкретния отчет на Стоичков, не могат да кажат как той се справя със задълженията си и високите очаквания, анонсирани от министър-председателя.

На въпрос кои действия на Христо Стоичков в качеството му на почетен консул
Външно министерство оценява най-високо, от ведомството посочиха, че "отговорът на този въпрос може да бъде даден след получаването на отчета на г-н Стоичков за дейността в качеството му на почетен консул".

В същото време обаче от Външно министерство в аванс смятат да продължат да се ползват от услугите му.

"Смятаме, че г-н Стоичков притежава потенциал, важни контакти в Испания, разнообразни възможности, ползва се с изключителна популярност в приемащата страна, притежава целеустременост, и в този смисъл очакваме той да изпълнява ангажиментите си, произтичащи от статута му на почетен консул", посочиха от Външно министерство в отговор на въпрос дали ще Стоичков ще продължи да работи за България и като консул.

От Външно министерство съобщиха още, че през мандата на това правителство няма почетни консули, освободени от длъжност поради несправяне със задачите им. Около 70 са почетните консули в цял свят.

За дейността си почетните консули не получават възнаграждение от държавата, но се ползват от улесненията, привилегиите и имунитетите, предвидени във Виенската конвенция за консулските отношения.

Според наредбата за назначаване и приемане на почетни консули, Външното министерство осъществява контрол върху дейността им, а в началото на всяка календарна година те представят отчет за дейността си.

Основната дейност на почетните консули е да оказват съдействие за разширяване и задълбочаване на двустранните търговски, икономически, културни и научни отношения, поддържане на тесни контакти с българската общност, защита на правата и интересите на българската държава, българските граждани и юридически лица на територията на консулския окръг.

Посолствата на България в страните, в чиято сфера на отговорност попадат почетните консулства, поддържат постоянна връзка с тях, подкрепят инициативите им, изискват ежегодни отчети за извършената работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България