МВР: 6400 нелегални имигранти влезли, 1200 се опитали да избягат от България

Според Ангел Найденов бежанците са заплаха за националната сигурност

МВР: 6400 нелегални имигранти влезли, 1200 се опитали да избягат от България

Броят на задържаните нелегални имигранти, влезли в страната от началото на 2013 година, е достигнал вече 6400, като 1200 души след това са се опитали да напуснат нелегално България, съобщи главният секретар на МВР Светослав Лазаров в понеделник.

Според анализа на правителството критичният праг от бежанци, с който може да се справи държавата без чужда помощ, е 5000.

Лазаров обясни, че 1300 души пазят българо-турската граница и почти 100 процента от опиталите да я пресекат са задържани.

Най-много опити за нелегално излизане на страната пък са регистрирани на границата със Сърбия. Наказанията за тези опити варират от шест до десет месеца затвор.

"Това са допуснати нелегални граждани, които са подали документи за придобиване на бежански или хуманитарен статут, и след това са направили опит да напуснат територията на страната ни", каза главният секретар на МВР.

Според оценката на МВР обаче към момента у нас не функционират канали за транспорт на имигранти към Западна и Централна Европа.

Правителството прогнозира до края на годината броят на бежанците в България да достигне 11 хиляди, като обяви, че очаква техническа и финансова помощ от Брюксел за овладяване на ситуацията.

В понеделник военният министър Ангел Найденов коментира, че бежанският поток, не намалява, а се увеличава и страната разглежда бежанската вълна като една от основните заплахи за страната ни.

"Има рискове, които бежанците носят по отношение на националната сигурност. Това са рискове от хуманитарна гледна точка, рискове за социално-икономическо напрежение в районите, в които се настаняват бежанците, рискове, свързани със здравната и епидемиологичната обстановка, рискове, свързани с потенциалното инфилтриране сред бежанците на радикални елементи. Тези рискове са отчетени", посочи Найденов.

Той призова да не се истеризира ситуацията около бежанците, тъй като страната има поети международни ангажименти, от "които няма как да се абстрахираме или игнорираме".

Според него няма основание в евентуално искане на вот на недоверие към правителството заради ситуацията с бежанците.

"Държавата прави всичко необходимо, за да осигури условията и да получи необходимата ни техническа и финансова помощ по линия на международните организации”, каза още Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?