МВР арестува Данчо Лихваря, произвеждал фалшиви астматици

МВР се похвали в петък с разбиването на схема за фалшифициране на документи за инвалидизация (т.нар. ТЕЛК-ове), които са ощетили държавата с близо 200 000 лева. Акцията е проведена от полицията в Костенец. Арестувани са 34-годишен мъж от Долна баня, известен с прякора Данчо Лихваря, и неговата племенница на 24 години.

До МВР е достигнала информация, че деца от Долна баня били освидетелствани от ТЕЛК за "астма”, без да страдат от подобно заболяване. На това основание родителите им подавали молби в Дирекция "Социално подпомагане”- Ихтиман и получавали социални помощи без правно основание.

Лихваря и племеницата му са фалшифицирали поне 20 свидетелства за ТЕЛК, смятат от полицията. Те са взимали еднократно по 5000 лева от родителите на децата за услугата да им докарат астма по документи.

Всички 20 експертни решения от ТЕЛК са носели печатите на специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания, която се намира в софийска област. Диагнозата всеки път била "астма с преобладаващ алергичен компонент".

Родителите прибирали средно 260 лева за едно дете на месец от ТЕЛК-а. Освен това те вземали и еднократно доплащане за минал период - три години назад от момента на подаване на декларацията. Това докарвало допълнително между 5000 и 6300 лева.

Йордан Лихваря е бил осъждан за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, има и полицейска регистрация за нанасяне на средна телесна повреда. Племенницата му се явявала посредник в част от случаите – при предаването на фалшивите решения и получаването на уговорените суми за "услугата“.

Извършено е претърсване в жилището на Й.Г., откъдето са иззети 9 нотариални акта за различни имоти, закупени от него или негови близки, както и заповеди от дирекция "Социално подпомагане”- Самоков за отпускане и спиране на социални помощи на дете от ромски произход. Иззети са и 3 000 лева, които мъжът бил скътал в стъклен буркан и скрил в пепелта на печка за твърдо гориво в двора.

Освен 20-те случая в Долна баня се проверяват още по 5 случая в Самоков и Ихтиман, както и един в Елин Пелин. Срещу родителите на децата ще бъдат образувани дела за употреба на документи с невярно съдържание.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?