МВР арестува единадесет души, обяви ги за дилъри на Таки

МВР арестува единадесет души, обяви ги за дилъри на Таки

Престъпна група от 11 души, която е действала в София и в още няколко града, е разбита в нощта срещу понеделник при полицейска акция. Това съобщиха от МВР, като уточниха, че групата се е занимавала основно със съхранение и разпространение на наркотици.

Неофициално от полицията се похвалиха, че заключените не са случайни. Те гравитирали около смятания за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки, срещу когото от половин година има издадена международна заповед за арест. Наскоро полицията прибра други десетина души, които пък бяха обявени за хора на другия сочен за крупен наркобос Златомир Иванов – Баретата.

Седем от задържаните са от София. Най-известния от тях е Цветан Миленов - Църи, 34 г., за когото се твърди, че се е занимавал с разпространение на наркотици, телесни повреди, грабежи, бил е член на наказателни бригади, близки до друг арестуван - Христо Вартерян – Исуса. Според МВР той е известен с това, че контролира уличните дилъри на кокаин, основно в кв. "Люлин", но прави опити да разшири дейността си и в други столични квартали.

Останалите арестувани в столицата са четирима мъже на възраст между 18 и 31 години, 21-годишна жена и един непълнолетен. Те били наркодилъри от по-ниските нива на организираната престъпна група.

В рамките на проведената операция в Кюстендил са задържани четири лица. Най-известният от тях е Асен Китанов - Психото, 35 г. Той е осъждан за хомосексуализъм, за изнасилване и за убийство при катастрофа. Присъдите са били ефективни, а последната е излежал в края на 2008 г. Има множество криминални регистрации за притежаване на наркотици.

Другите арестувани в Кюстендил били от обкръжението на Психото. 25-годишният В.Б. не е осъждан, но попадал в полезрението на полицията заради активните си контакти с криминално проявени от София и Кюстендил. Предполага се, че е част от наказателните групи, които са сплашвали длъжници. 21-годишният В.Б. бил безработен, на негово име е регистрирано бронирано БМВ-7, за което се знаело, че е на Психото. 35-годишният Д.Х. е осъждан ефективно за кражба и условно за нанасяне на средна телесна повреда. Според полицейската информация той е основен помагач на Психото в прикриването на престъпления.

Продължава издирването на останалите членове от престъпната група.

По време на акцията били иззети кокаин и марихуана, везни, компютри, мобилни телефони, фалшиви американски долари и други веществени доказателства, за които предстои да бъде установено дали имат отношение към престъпната дейност на групата.

При обиска на един от адресите в София на полицията е оказана съпротива, което е наложило използването на сила и един от арестуваните е ранен, съобщават от полицията.

МВР информира и че е претърсен един от фен-клубовете на ФК "Левски" в столицата, защото се предполага, че част от участниците в престъпната група са фенове на синия футболен отбор.

Проверка на Mediapool на място обаче установи, че часове след съобщението на ведомствения пресцентър въпросният клуб не е обискиран, а пред него има засилено полицейско присъствие. Обискът все пак бе направен едва в следобедните часове на деня.

След близо едночасова "борба" с металната врата полицаите влезнаха в помещението, но не откриха нито наркотици, нито оръжие, нито мобилни телефони, нито бронежилетки.

Пред журналисти шефът на Националния клуб на привържениците на Левски Владимир Владимиров заяви, че никой от МВР не го е търсил и няма никаква информация. Дори не знам дали са задържани наши фенове, а и да са - феновете на Левски са милиони. Може да се окаже, че са задържали и някой фен на Славия, нищо че са малко, добави Владимиров.

Малко като надигнеш глава и покажеш гражданска позиция, веднага има последствия. Това за мен е отклоняване на вниманието от трагедията край Ямбол, от случая в Асеновград, заключи той.

След като стана ясно, че един от основните свидетели срещу Златомир Иванов – Баретата е друг кримигерой – Димитър Вучев – Демби, МВР се активизира в борбата си срещу разпространението на наркотици. Може да се каже, че полицията напоследък заключва дилъри на кило, но всички случаи продължават да са висящи. Последната шумна акция срещу хората на Баретата завърши с пълно фиаско в съда при гледането на мерките за неотклонение. Повечето от арестуваните бяха пуснати срещу малки парични гаранции.

Дали поредната показна акция е куха, ще се разбере съвсем скоро.

Споделяне

Още по темата

Още от България