МВР арестува "Леярите"

Поредната полицейска операция записа в актива си вътрешният министър Цветан Цветанов.0 Задържани са четирима души, чийто арест ще остане в архива на МВР с кодовото име "Леярите".

Акцията, за която Цветанов съобщи в ранните часове на четвъртък, е насочена срещу незаконно претопяване и търговия със злато, платина и ценни метали.

Операцията е стартирала след сигнал, че през Аерогара-София предстои да бъдат изнесени 369 кг декларирано сребро. При направената проверка е установено, че под сребърното покритие металът е платина, паладиум или злато, а това не е посочено при износа.

Прибран е Радослав Балджиев от Пловдив, организатор на групата, Иван Говедаров от Раковски и още две лица, чийто самоличности се крият зад инициалите Й.З. и С.Д.

Балджиев е човекът, декларирал износа на ценните метали, маскирани като сребро. Пратката е била предназначена за Турция. .

Претърсване е извършено на адреси в Пловдив, Раковски и с. Дълго поле. От търговски и производствени обекти на фирма в Раковски са иззети чувал с 12.670 кг. бяло-сив метал, 6000 лева, 1.095 грама жълт метал и плик с 557 грама метални жълти късове и 6 пръстена – жълти и бели на цвят.

От изба в с. Дълго поле са иззети бидони с течности, туби от по 5 литра и пластмасови бутилки със солна киселина, амониев хлорид и др.

От заложна къща в Пловдив са иззети 7791 лв., златни и сребърни накити и три парчета сплав – 651.2 грама, сребристи на цвят.

Работи се и по версията, че в нелегална леярна в Раковски са претопявани ценни метали, придобити след обири в златарски ателиета и магазини. Обиските и претърсванията продължават.

Споделяне

Още по темата

Още от България