МВР чисти "петънцето" от репутацията на България за Шенген

Отстранени са 13 служители от летище "София", заради пропуснати 42-ма пътници без контрол

МВР чисти "петънцето" от репутацията на България за Шенген

След разпореждане на премиера Бойко Борисов от летище "София" са отстранени 13 служители, които са отговорни за пропускането на 42-ма пътници без да бъдат проверени, кацнали с полет от Париж на 20 март. Причината те да отсъстват от работните си места е, защото са били до тоалетната, пушили са цигара или са яли, според собствените им обяснения. Това стана ясно от думите на вътрешният министър Валентин Радев на извънредна пресконференция.

"Това, което се случва е изумително и доста неприятно, но въпреки грешката сухопътните ни граници продължават да се пазят много добре и ние продължаваме да бъдем доволни. И не само ние, но и "Фронтекс" (европейската служба за външните граници – бел.ред.) и т.н. Така че този случай е едно петънце, което трябва да изчистим бързо и да докажем на партньорите ни, че пазим добре границите на Европейския съюз", коментира  Валентин Радев.

"На фона на цялата работа на колегите по границата, такива случаи на немарливост водят до падане на рейтинга на държавата по отношение на сигурността на границите. Ще сме безкомпромисни към всяко едно нарушние, предприели сме всички мерки", каза главният секретар на МВР Младен Маринов.

Както Mediapool първа съобщи, всички служители на "Гранична полиция" на ГКПП "Аерогара София", работещи на шестте гишета, на които е трябвало да бъдат извършени проверките, на 20 март около 15:20 часа са напуснали постовете си по едно и също време. Това е позволило на пътниците, кацащи от самолета на авиокомпания "България Ер" от Париж, да избегнат задължителната гранична и паспортна проверка.

Така 42-ма пътници, което е около половината пасажери в самолета, са избегнали граничния контрол, каза Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".  По думите му в последствие пропуснатите без проверка пътници са били проверени. Сред тях не е имало издирвани лица.

"Добре че полетът е от Париж. Те са преминали проверка през едно европейско летище и това е гаранция, че не са влезли терористи", коментира Валентин Радев.

"Това е недопустим пропуск на граничните служители, които са били на смяна", каза Светлан Кичиков.

Отговорни за случая са общо 13 души – седем, които е трябвало да бъдат по гишетата, а останалите са ръководителят на смяната, ръководителят на ГКПП "Аерогара София" и т.н., каза вътрешният министър. Той посочи, че всички те са отстранени и на тяхно място ще бъдат сложени екипи от летищата във Варна и Бургас.

Снемат се обяснения от нарушилите, извършва се пълна проверка на случая, прави се и анализ на работата на летището във времето назад, каза Валентин Радев. Той не изключва и версията за умишлени действия.

Директорът на "Гранична полиция" предположи, че е имало опит за прикриване на случая. "Фактът, че цял един ден по-късно се подава сигналът е красноречив, че най-вероятно е имало опит за прикриване на случая", каза Кичиков.

За това се проверява и защо се е забавило докладването на инцидента. Главният секретар на МВР каза, че информацията до него е достигнала с два дни закъснение. Обяснението било, че "колегите искали да се запознаят допълнително със ситуацията и да установят дали наистина е имало преминаване на пътници без проверка", каза Младен Маринов.

МВР обяви действията, които е предприело по случая, след като преди обед в събота премиерът Бойко Борисов е провел среща с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, главния секретар на МВР Младен Маринов и директора на Главна дирекция "Гранична полиция" Светлан Кичиков.

Борисов е поискал да бъдат наложени максимално тежки наказания на служителите от летище "София" заради пропуска от 20 март.  Освен това разпореди в кратки срокове да бъде извършен анализ на работа на ГКПП "Аерогара София" и да бъдат предприети адекватни мерки за реорганизацията ѝ,  съобщи правителствената информационна служба.

Поведението на служителите на летището беше удар по позицията на премиера, че България несправедливо не е допускана в Шенген, защото е изпълнила всички условия за членство. Фактът, че пътник може да влезе на територията на страната без никаква проверка и то през най-строго охраняваното летище у нас, предизвика съмнение дали страната ни изпълнява изискванията за европейска сигурност. Още по-неприятното е, че случаят стана в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?