Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МВР е проверило над 20 пъти повече сигнали за корупция от Министерството на отбраната

Над 140 служители на вътрешното ведомство дадени на прокурор, военните пращат три случая

20 коментара
МВР е проверило над 20 пъти повече сигнали за корупция от Министерството на отбраната

Системите на отбраната и вътрешните работи гълтат най-много публични средства годишно, а във визитните им картички през годините трайно се настаниха най-разнообразни схеми за източване - от корупция по високите етажи на властта до всевъзможни далавери на редовите военни и полицаи.

Към МВР и Министерството на отбраната (МО) работят ведомствени инспекторати, на които са възложени по съответните закони широки правомощия да следят за неправомерно изтичане на средства, корупция, конфликт на интереси, лошо управление и други.

В отговор на две писма с еднакви въпроси на Меdiapool до двете силови ведомства стана ясно, че в данните за резултатите работата на инспекторатите има фрапираща разлика, от която може да се заключи, че или в МВР има десетки пъти повече случаи на злоупотреби и корупция, или проверяващите във военното министерство не се "преуморяват". Другото обяснение е, че независимо от това колко затворена система и МВР, дейността му е много по-видна за гражданите и медиите, а оттам и сигналите за нарушения и злоупотреби, които инспекторатът трябва да разглежда.

Инспекторите в МВР са предали 145 души на прокуратурата

През 2010 г. инспекторите в МВР са получили общо 303 сигнала за корупционно поведение, като по 73 от тях са образувани разследвания и 76 служители са дадени на прокуратурата.

През миналата година са проверени общо 226 сигнала за корупция в 67, от които са открити достатъчно доказателства за образуване на досъдебно производство и на прокурор са предадени нови 72-ма служители.

Фрапираща е разликата в статистиката по тази тема в инспектората на военното министерство. За последните две години там са проверени едва 24 корупционни сигнала.

През 2010 г. в МО са работили по 16 сигнала за корупционни практики и неефективно управление през 2010 г. и по 8 сигнала през 2011 г.

Инспекторите са приели като основателни 11 от сигналите. В три от случаите е сезирана военноокръжна прокуратура, а в два са наложени дисциплинарни наказания.

Натовареността на инспекторите в МВР е доста по-висока от тази на колегите им в МО, става ясно от предоставените данни. Щатът на инспектората в МВР обаче е от 21 бройки, а реално в него са заети 15. Още двама души работят като "началник отдел".

В инспектората на МО работят десетина души повече. Заетите щатни длъжности са 25 от общо 28.

Инспекторите в МО направили средно по 2 проверки на място за цяла година

През миналата година инспекторите в МО са работили по общо 115 сигнала, жалби, рапорти, заявления и предложения от физически и юридически лица.

Извършени са 45 проверки на място и 70 проверки по документи, съобщиха от МО. От тези данни става ясно, че всеки инспектор средно е направил по две проверки на място за цялата минала година.

От всички подадени сигнали и жалби, постъпили през годината , инспекторите в МО са приели за основателни 46.

Засечени са нарушения при заплащането на допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд, обезщетения, освобождаване от военна служба, както и при процедури по избор на изпълнител на обществени поръчки и други.

Инспекторите в МО са представили 58 доклада до министъра на отбраната.

107 дисциплинарни наказания в МВР

Колегите им в МВР през 2011 г. обаче са извършили общо 70 проверки, при които за установени нарушения са наложени дисциплинарни наказания на общо 107 служители.

Най-често срещаните нарушения са небрежност в служебната дейност, забавено или лошо изпълнение на заповеди, неупражнен контрол над подчинени, неизпълнение на служебни задължения или заповеди, нарушение на етичните правила за поведение на държавните служители в МВР.

И от двата инспектората не отчитат сериозни дейности по работата срещу допускането на конфликт на интереси. След 1 април 2011 година с влезнали в сила законови промени проверките минават към Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Все пак от МО отчитат 4 проверки по сигнали за конфликт на интереси до 31 март 2011 г. и 2 проверки след това. В МВР до 31 март са извършени 2 проверки за конфликт на интереси.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #20

  Докога с тези безобразия в категориите труд. Как обществото се примирява с това крещящо противоречие. Трудът на тези, които са на сухо и на меки столове е равносилен на труда на строеваците в мащините, на полето, на улицата ежедневно? Не е ли това неморално и докога ще е така?

 2. Анонимен
  #19

  Няма никаква логика логистичните структури в двете министерства да са първа категория труд. Незабавно трябва да се създадат комисии за прекатегоризиране на длъжностите. Държавата е в трудно положение и е недопустимо министрите на отбраната и вътрешните работи да пилеят абсолютно необосновано държавни средства. На лицата на строеви длъжности да се увеличат заплатите за сметка на логистиците.

 3. Анонимен
  #18

  16-ти: нормално, при такава деградация на обществото, да има и такива глупави коментари като твоя...

 4. Анонимен
  #17

  Логистичните формирования в двете министерства да преминат незабавно към втора и трета категория труд. Да се възобновят ревизиите, но не от хора на щат в министерствата, а от независими цивилни експерти - начин за контрол от гражданското общество.Да се приведат старшите структури в съответствие с броя на изпълнителския състав.

 5. Анонимен
  #16

  Нормално, работещите в МВР са едни от най-корумпираните в страната. Само политиците могат да се мерят с тях.

 6. Анонимен
  #15

  До 14 - първо-гражданска защита като служба не съществува от 3 години, второ - бонуси в МВР също не са раздавани от приблизително толкова, трето-прехвалените модули на МО не заработиха и този път /в с. Бисер/, четвърто-изкарахте два БТР чак когато всички телевизии вече предаваха директно от селото...

 7. Анонимен
  #14

  стига сте плюли срещу МО, ми то единствено няма бонуси за миналата и предишни години....а само то стоя сума ти дни вс.БИСЕР а МВР и Гражданска защита сеир гледаха...така бе и при снежните бури зимата....МВР ще се самоизядат, там малко хора са влезли преди това роднина да не работил в системата, връзкарщината им ще ги обие....

 8. Анонимен
  #13

  интересно ми е ЗАЩО ИМА ПОВЕЧЕ КАНДИДАТИ ЗА РАБОТА В МВР, ОТКОЛКОТО ЗА РАБОТА В МО.....АЙ ДА СИ ОТГОВОРИМ НА ТОЗИ ВЪПРОС....

 9. Анонимен
  #12

  Как си представяте, че Инспекторатът на МО ще проверява министъра на отбраната, който всъщност подписва договорите, които могат да се окажат корупционни? Преливане от пусто в празно, приказки от "Хиляда и една нощ"и всичко друго, само не реални резултати. Корупция има, тя е навсякъде, българите не могат да противодействат, а ГЕРБ си прави каквото иска. И "Калинки" си летят необезпокоявани от никого.

 10. Анонимен
  #11

  ненужни структури

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.