Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

МВР е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка

Гешев може да не се явява в парламента, ако си подаде оставката, заяви Христо Иванов

43 коментара
МВР е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка

Полицейските служители, заподозрени, че са пребили протестиращи младежи миналото лято, са били проверявани от свои колеги от същата дирекция в СДВР. Засега не може да се каже дали при дисциплинарните производства са били използвани неизвестните досега брутални кадри, излъчени миналата седмица. Но е ясно, че експертите от същата дирекция са преглеждали други записи и са дали заключение, че образите се неясни и не може да се посочи кои служители бият.

Това заяви на изслушване в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Извънредното заседание бе свикано от председателя на парламента Ива Митева (ИТН), която бе поканила и битите младежи да присъстват в пленарната зала, "за да видят как депутатите ще ги гледат в очите, как ще мине дебата и да видят как народните представители изпълняват своите задължения".

До безсъзнание

Според Рашков полицаите, извършили побоя, са удряли младежите, докато някои от тях са изпаднали в безсъзнание. По думите му всички юристи знаят, че това се квалифицира като състояние опасно за живота. Министърът допълни, че това е средна телесна повреда по разпоредбите на НК.

Един от командващите полицаи - Андон Андонов - е давал указания протестиращите да бъдат бити докато им се сложат белезници, каза още министърът. По думите му същият полицай е бил "награден" с повишение в служба и вече работи в Бюрото за защита към главния прокурор Иван Гешев. Заплатата му е с 800 лв. по-висока, каза Рашков.

"Вероятно главният прокурор, виждайки как се справи този с побоищата, е пожелал точно такъв човек да го охранява", предположи Рашков.

Полицаят, снимал разголеното оковано момиче, е извършил нарушение и на законите, и на конституцията, каза още вътрешният министър. Той обясни, че не знае какво е направил служителят с тези кадри, но вероятно ги пази в личен архив.

"Това е позор за СДВР, както беше позорно и това една жена да постъпва както постъпват нейните колеги", каза Рашков, намеквайки за полицайката, която също биеше и риташе арестувани.

Той призова да не бъде поставян знак за равенство между десетината полицаи, участващи в побоя, и останалите техни колеги, които си вършат съвестно работата.

Мълчание и повишение

Прокуратурата също е мълчала цяла година, заяви Рашков. Той припомни изказване на главния прокурор Иван Гешев, който миналото лято каза, че държавното обвинение подкрепя действията на МВР срещу "платените агитки на Черепа". Според Рашков и към момента в МВР няма данни по случая с полицейското насилие да е образувано наказателно разследване.

"Изведнъж, след като се появява клипът, прокуратурата се самосезира, тя до този момент нищо не знае. И вчера обявиха, че привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За да се самосезира трябва да приемем, че не е знаела за случая", заяви Рашков.

Бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски (в момента депутат от ГЕРБ) също е знаел за наличието на записите, каза Рашков. Материали по проверката за полицейското насилие са минали през дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на министъра. След това са изпратени в Софийската районна прокуратура. Там преписката е прекратена. Прокурорът, който я прекратил, вече делегиран прокурор към европейската прокуратура, заяви Рашков и каза, че се надява издигането ѝ да няма връзка с това дело.

"Това не е вярно"

Въпросният прокурор е Вероника Трифонова, която по време на протестите е работила в Софийската районна прокуратура. Тя казва, че изнесеното от Рашков не е коректно.

Трифонова обясни пред бТВ, че за едно от пострадалите лица е образувано досъдебно производство за лека телесна повреда, като категорично отрече това да се е случило наскоро. Трифонова обясни, че е постановила да се разпитат свидетели и да се извършат експертизи, които да докажат кой е евентуалният извършител.

"За две от другите лица е постановен отказ, защото явявайки се в Дирекция "Вътрешна сигурност", те собственоръчно са отказали да дадат сведения за случилото се", каза Трифонова, бе да назове имената на пострадалите.

След прекратяването на проверката по тези два случая, тя е изпратила на лицата прокурорски акт, с който могат да защитят правата си.

"Не знам дали има повдигнати обвинения, защото към момента на образуване аз не съм повдигала обвинения. Не мога да съм категорична, че съм гледала същите кадри. Гледала съм сходни кадри преди повече от осем месеца. Точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление, спрямо едно от лицата, за които е трябвало аз да се произнеса", каза Трифонова.

Тя уточни, че на гледаните от нея кадри не е установила да има удари срещу другите две лица, за които е трябвало тя да се произнесе.

Хаджигенов ще информира Кьовеши

Адв. Николай Хаджигенов (Изправи се БГ! Ние идваме ) обяви, че ще информира с писмо Лаура Кьовеши за работата на прокурор Трифонова и данните за полицейското насилие. Той допълни, че е бил адвокат на петима от пострадалите младежи.

"Думите на прокурор Трифонова илюстрират по един великолепен начин безобразието на българската прокуратура – не били дали показания пострадалите. Ако ги бяха убили, пак ли щяха да го прекратят? Очевидно прокурор Трифонова е гледала записа", каза Хаджигенов.

Адвокатът обясни, че неговите клиенти са отказали да дадат показания на МВР и прокуратурата заради стратегия на защитата: "Прецених, че няма да окажем съдействие на никой и някой ден, като има възможност – ще се изправим пред истинското правосъдие. Надявам се този ден да дойде скоро", каза Хаджигенов.

Според депутата записът с полицейското насилие е бил скрит по разпореждане на предишната власт.

"Евгени Марчев (б.р. един от пострадалите) разказа веднага пред медиите какво се е случило. Но прокурор Трифонова има нужда от нещо повече – това е гавра и изтезание, затова ги спрях. Нямаше да има смисъл", допълни юристът.

"Задколоние"

В парламента Бойко Рашков въведе и нов термин - "задколоние" (както Веселина Седларска обобщи преди два дни във фейсбук: "Задкулисието брани задколонието" ). По думите му полицейските служители са разчитали, че камерата на Министерския съвет не работи, а ако все пак работи, няма да има кой да подаде информацията:

"Не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоните. Там са разчитали, че тази камера няма да работи или дори да работи, няма кой да даде тази информация. Голяма грешка. Тази камера е заснела какво се случва, записът се е съхранявал в НСО. Точно една седмица след инцидента е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава", каза още министър Рашков и допълни: "Този запис е бил в МВР, тогавашният министър да каже крит ли е записът, или не е крит".

Рашков подчерта, че проверка на полицейското насилие е имало, но тя е завършила без резултат, тъй като "СДВР се е самопроверявала".

Откъде това самочувствие?

На няколко пъти Рашков попита откъде полицаите, участвали в побоя, имат самочувствие, че ще останат безнаказани, за да си позволят подобно поведение. По думите му нарежданията са идвали от високо място, без да уточни откъде.

От ГЕРБ, които управляваха по това време, сега вече осъджат полицейското насилие. Докато бяха на власт, вътрешният министър Христо Терзийски твърдеше, че полицейско насилие няма. В момента той е депутат, както и предшественикът му Младен Маринов, който ръководеше МВР по времето, когато са се разиграли ексцесиите зад колоните на МС - 10 юли 2020 г. Нито един от тях не взе думата по време на изслушването.

От думите на министър Рашков стана ясно, че проверката за дисциплинарни нарушения за извършено насилие над журналиста Димитър Кенаров е завършила с извода, че такова не е употребено, а изисканите видеозаписи от сектор "Видеонаблюдение" са били с лошо качество и без дата и час.

Социопати и садисти

Терзийски и Маринов да подадат оставки, призова депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев и каза, че го е срам да ги нарича свои колеги народни представители.

"Подайте оставка и това ще е единственото смислено нещо, което се направили през последната година и половин", заяви той.

В българската полиция има садисти, което означава, че при назначаването на служители няма никаква цедка, каза пък председателята на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. Според него над служителите имало социопати, които били неспособни да изпитат симпатия към пребитите. Той заяви, че социопатите били бившите министри Терзийски и Маринов.

"А най-отгоре на държавата стои главният прокурор, който е вреден не само за прокуратурата и държавността", каза Йорданов. Според него след нямало термин, който може да опише отвращението към бившия премиер Бойко Борисов.

Депутатът от ДБ Антоанета Цонева излезе на парламентарната трибуна със снимка в ръка.

"Донесла съм ви ето тази снимка, искахте лицата на биячите. Това е основният организатор, името му е Андон Андонов и към онзи момент е ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР. Познавате го, нали господа, вие сте били негови началници по онова време", обърна се Цонева към Младенов и Терзийски.

"В рамките на дисциплинарното производство срещу него е установено, че именно той е давал разпорежданията мирни протестиращи да бъдат завлачвани зад колоните на МС. Както стана ясно, в момента този човек е в Бюрото за защита на свидетели на главния прокурор", допълни тя.

Председателят на групата "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова коментира:

"Най-потресаващата част от видеозаписа, изваден и показан от комисията "Хаджигенов" (комисията за разследване на полицейското насилие -бел.ред.), са кадрите, които показват поведението на един от полицаите, снимащ в продължение на повече от 10 минути момиче, което е влачено и блъскано, и е с разкъсани дрехи, с белезници, пред очите на което момиче, се пребиват, удрят други протестиращи".

ГЕРБ: Това беше провокирано насилие

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пък заяви, че в момента България има нужда от правителство заради заплаха от бежанска криза. Целта на дебата за полицейското насилие бил да няма кабинет.

"Миналата година това беше провокирано насилие и ние много добре го знаем", заяви Чолаков.

Подай си оставката и не идвай

Във вторник депутатите поискаха от главния прокурор доклад за делата за полицейско насилие в рамките на три дни. Ден по-рано шефът на държавното обвинение обяви, че няма да иде в парламента, защото имало разделение на властите и не можело да се осъществява "парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела".

Ива Митева обаче не прие тези негови аргументи. "Няма да питаме главния прокурор по конкретни дела, а ще поискаме информация за броя на разследванията, а броя на делата и наказаните, които имат отношение към полицейското насилие от миналата година. Нека ни гледа в очите, когато ни говори за всичко това", каза тя в понеделник.

Депутатите одобриха с 167 гласа "за" от Гешев да се изиска доклад.

"Г-н Гешев през медиите вече успя да каже, че това ще наруши разделението на властите. Искам да дам консултация на г-н Гешев: има един начин да не идва - да си подаде оставката", заяви от трибуната съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Гешев многократно се крие зад решение на Конституционния съд (КС), според което той може да дава информация на депутатите, но е и да бъде питан по конкретни дела. Това произнасяне на КС бе поискано от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Досега Гешев се явявал в парламента няколко пъти. И винаги е говорел с общи фрази и цитиране на обичайните опорки.

Народните представители приеха декларация, с която парламентът осъди упражненото полицейско насилие от длъжностни лица срещу протестиращи граждани по време на протестите срещу кабинета "Борисов 3" и Гешев.

В пленарна зала бяха някои от протестиращите, върху които беше упражнено насилие. Депутатите ги аплодираха на крака.


Сн. БНТ

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #43

  единият командващ милиционер заповядал протестиращите да бъдат бити, ПРЕДИ да им сложат белезници.... Другият командващ милиционер заповядал протестиращите да бъдат бити, СЛЕД като да им сложат белезници. В резИлтат протестиращите са бити (записано!!!) ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ! - Е как да не му се доще на човек да им удря главите една в друга на тия два гaga, докато се ... понапукат...

 2. анита хегерланд
  #42

  Инспектор Павлин Петров от ГДБОП е отговарящ за киберпрестъпленията.

 3. анита хегерланд
  #41

  МВР изобщо не работи, откакто министър е Бойко Рашков, няма никого в местното РПУ. В ГДБОП бяха върнали една жена преди мен, а на мен инсп. Павел Петров ми каза, че неговият интернет трафик също бил хакнат, но това не го тревожело. Не разбира защо някакъв интернет трафик трябва да е проблем?! Може би работят само по обаждане на Бойко Борисов! Смятате ли, че интернет трафика ви може да се чете от когото и да е?! Смятате ли че една къща за недвижими имоти може да следи информацията на живущите в съседния квартал и това е нормално, т.е. не е престъпление срещу личността?! За сведение в САЩ годишно се обработват документално 12 млн. случая. Но, кога ще ги стигнем американците и в това?!

 4. Nely
  #40

  Добре, че беше Хаджигенов, опровергава устойчивото: една птичка пролет не прави. Така или иначе, излязоха нещата наяве, виждаме ги, говорим, спорим. Най-после! Да го направят Хаджигенов главен прокурор, да оставят и Рашков МВР-шеф.

 5. nikol
  #39

  Да попитам: Кой началник в МВР е пратил полицаите без идентификационни номера, както е предвидено в закона?

 6. SILENCE
  #38
  Отговор на коментар #23

  Редовно трият, когато не искат нещо да бъде прочетено от останалите, даже под предлог, че ... авторът го бил изтрил. Вие почтенна мисирка срещали ли сте? Те не знаят, че съществува тякявя дума ...

 7. SILENCE
  #37
  Отговор на коментар #18

  Не и преди поредните садисти да бъдат назовани и изправени пред съд.

 8. SILENCE
  #36
  Отговор на коментар #12

  Никога няма да си признаят, че имат служебни записи от радиостанциите.

 9. SILENCE
  #35
  Отговор на коментар #10

  ТаА тиква с децата едва отърва наказателното преследване за умишлено подстрекателство. Оказа се, че е от групите на провокаторите. Заради записите от камерите пред посолството, отдавна трябваше да е с повдигнато обвинение. Да не мислите, че само 120-те садисти са укрили?

 10. Мюнхен
  #34

  ГЕРБ са талибаните на българското общество. Ако дойдат пак на власт, всички българи ги очаква това зад колоните.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.