МВР е усвоило едва 1.5% от европомощта срещу миграцията

Министър Радев увери, че няма да прави "чистки" в силовото ведомство

МВР е успяло да усвои едва 1.53% от помощта, отпусната на България от Брюксел за справяне с миграционния натиск по южната ни граница.

Това стана ясно от изказване на вътрешния министър Валентин Радев в парламента в петък по повод строежа на граничната ограда.

Общият размер на средствата, предвидени за подпомагане на охраната на границата ни от нелегалния миграционен натиск, е 160 млн. евро, като крайният срок за усвояването на първите 101 млн. е 1 октомври т. г., а за останалите 59 млн. – 1 януари 2018 г.

"Вчера ми докладваха, че 3 от големите поръчки за близо 50 млн. – числото не е точно, са отворени, вече вървят процедурите, това е оптимистично, това го е направило служебното правителство, успели са да пуснат тези поръчки", коментира Радев без обаче да се наема с прогноза дали процедурите ще бъдат затворени навреме, за да бъдат усвоени евросредствата.

"Надяваме се, че ще ги усвоим. Имаме уговорката от нашите партньори, че ако не успеем, ще се удължи срокът. Но това го казвам само като опция", добави вътрешният министър.

Той отново подчерта, че от оградата по турската граница остават да бъдат достроени около 21 км, въпреки че по думите на бившия служебен вицепремиер и военен министър Стефан Янев става въпрос за около 70 км.

Според Радев последната отсечка от съоръжението е в частта му около Хасково, река Тунджа, река Резовска, както и река Делийска при Бургас.

Малко преди това в петък вътрешният министър коментира пред журналисти, че няма да прави рокади и "чистки" в МВР, уверявайки, че няма намерение да сменя насилствено никого в министерството. Радев припомни, че е външен за системата (кариерата му е свързана с МО – бел. ред.) и затова нямал лични симпатии към никого в министерството.

В петък сутринта той връчи ключовете за 60 нови патрулни автомобили, които са разпределени за СДВР и областните дирекции на МВР във Варна, Пловдив и Стара Загора. Те са предназначени за работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?