МВР екстрадира за Турция племенника на Демирел

В петък рано сутринта за Турция бяха екстрадирани Яхиа Демирел и Айше Асенлер, съобщи БТА. Информацията за започналата снощи спецакция потвърди и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

В МВР още вчера пристигнал факс от южната ни съседка, в който турските власти поискали двамата да бъдат екстрадирани. Наказателните производства в България срещу двамата веднага са били прекратени, за което помогнал и главният прокурор Никола Филчев.

Районът около къщата в кв. "Крайморие" в Бургас, в която бе настанена турската двойка, и съседните нощни заведения бяха опразнени още снощи.

Срещу Яхиа Демирел се води разследване за източване на 1.200 млрд. щ.долара от турска банка, както и за банкрут и банкови измами. Съпругата му била позната на турските полицаи с банковите си измами в Истанбул. Престъпленията си тя извършила през 2002 година. Въпреки че Демирел е гражданин и на Белиз, а съпругата му на САЩ, и на двамата е забранено да напускат границите на Турция, показват направените от МВР запитвания до Белиз, САЩ и Турция.

Пред БТА Айше Нур Есенлер заяви, че е тежко болна от диабет от няколко години.

"Българската полиция иска да ни депортира в Турция нелегално, като употреби физическа сила. Единственият ни шанс е да се обърнем към пресата за съдействие. Аз съм американка, тежко болна съм и шест пъти на ден поемем скъпи лекарства. От американското посолство ми обещаха да ми помогнат след като разбраха, че аз съм свободен човек. Страшно много се притеснявам и знам какво ще се случи, ако остана сама. Заявявам, че не съм криминално проявена и никога не съм била издирвана от Интерпол. Единственият начин да ме отведат в Турция е с употреба на физическа сила. Аз няма какво да правя там. Моето единствено желание е само да отпътувам оттук. Свободен човек съм и искам да се върна в Америка", допълни Есенлер.

Съпругът ѝ Яхия Демирел потвърди, за БТА, че съпругата му е тежко болна и той се притеснява за нейното здравословно състояние. "Аз също съм болен. Имам проблем с кръвното налягане. От една седмица съм подложен на стрес. В България аз и съпругата ми не сме извършили нищо незаконно, което се доказва и с факта, че ни върнаха паспортите. Разчитаме на българското правосъдие.

След 22 часа снощи в стаята ни влезе полицай, който каза, че има заповед да ни отведат в Турция. Знам, че България е вече почти член на ЕС и се надявам човешките ни права да бъдат защитени. Страхувам се и в момента съм на ръба между живота и смъртта. Сигурен съм, че отвеждането ни със сила е конспирация", каза още Демирел.

Двамата поясниха, че искали да прекарат на кораба "Рези Терзиоглу" Нова година. Взели си дори и храна. Не искали да бягат. Възникнала на кораба повреда наложило машината да отиде до Бургас.

След както ги задържаха на пристанището, Яхиа Демирел и Айше Асенлер бяха настанени под засилена охрана в бургаския хотел "Драма". На 5 януари бяха разпитани в районната прокуратура на морския град. След като престояха там близо два часа, полицаите ги отведоха в частна къща в кв. "Крайморие", собственост на Петър Илиев.

Адвокатите на Демирел и Асенлер Марин Стефанов и Димчо Тодоров заявиха пред БТА, че са получили уверение от консулството на САЩ в София, че американският паспорт на Айше Асенлер е истински. Паспортът на Демирел също бил оригинален.

По думите на адвокатите, вчера сутринта Айше и Яхия ги потърсили и им се оплакали, че полицаите постоянно ги безпокоят. Около 22 часа снощи им занесли и писмо от Райко Стоянов, районен прокурор в Бургас, в което ги уведомяват, че се прекратяват следствените действия срещу тях. Върнали им и документите за самоличност и само част от иззетите вещи. Имало и заповед от шефа на РДВР - Бургас ген. Красимир Петров. Той настоял за своевременно изпълнение на заповедта двамата да бъдат транспортирани до Турция.

Около 7 часа тази сутрин двамата бяха изведени от къщата в кв. "Крайморие".

Четири часа по-рано на адвокатите бе представено копие от оригиналното решение на Първи Углавен съд за тежки престъпления в Турция, според което е отменена забраната за излизане в чужбина на двамата съпрузи. "Нашият съд няма причина да изисква евентуалното връщане на обвиняемите в Турция", пише в решението на съда.

До късно снощи и двамата адвокати не разполагаха с информация съпрузите да имат и турско гражданство. Демирел и Асенлер не искали да ги транспортират до Турция, каза Димчо Тодоров, защото тя само е родена в южната ни съседка и не живее там, а той имал бизнес в Белиз.

Споделяне

Още от България