МВР евакуира село Влахи заради пожара в Кресненското дефиле

Жителите на село Влахи в Кресненското дефиле бяха евакуирани в понеделник следобяд заради нестихващия горски пожар в района и силния вятър, усложняващ обстановката. Общо 27 души бяха изведени от селото с помощта на полицията, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Огънят е достигнал на 3 км от селото. В община Кресна е обявено бедствено положение. На място са стотици пожарникари, военни, горски служители и доброволци. В помощ на местните власти са изпратени екипи на пожарната от цяла Южна България, както и екипи от Монтана и Враца.

За ситуацията са информирани премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, както и президентът Румен Радев.

"От появилия се силен вятър, огънят се разрасна в посока село Влахи. Това наложи част от екипите да бъдат изтеглени на безопасни места и да се прегрупират, с цел овладяване на пожара и неговото разпространяване към село Влахи", обясниха от МВР, цитирани от БГНЕС.

Новото огнище на пожара край Влахи избухна към 19 часа в неделя. Огънят е тръгнал от старо огнище и е обхванал незасегнати части от гората. В сутрешните часове пожарът край Влахи е излязъл извън контрол.

Критични точки

Най-критично е положението в южната част в района на село Влахи, което налага и евакуацията на хората. Сложна остава обстановката и в района на Сенокос – Ощава, където има огнище, намиращо се на стотина метра дълбочина в дерето. "Ако се вземе решение хеликоптерите да се включат и следобед, там ще им е първата точка", каза шефът на пожарната Николай Николов.

В два от секторите - Стара Кресна – Мечкул и Мечкул – Сенокос пожарът е под контрол и е локализиран, каза в понеделник сутринта шефът на пожарната Николай Николов.

В потушаването са включени сили от цяла югозападна България – пожарникари, горски работници, армията, полицията и доброволци. Над 530 души участват в гасенето, като всеки момент се очаква на място да пристигнат и жандармеристи с високопроходима техника. Целта е огънят да не навлезе в зоната на Национален парк "Пирин".

Окръжната прокуратура в Благоевград е започнала разследване на причините за огнената стихия, която тръгна в четвъртък от симитлийското село Мечкул. До момента са унищожени близо 5200 дка гори.

Разследване

"Обадих се на главния прокурор Сотир Цацаров да го запозная с последната информация по случая. Прокуратурата вече прави втора проверка съвместно със служители от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Образувано е досъдебно производство срещу неустановен до момента извършител на пожара", каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Заради двата прекъснати далекопровода, "кривият" тунел на главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле остава неосветен. По тази причина вътрешният министър напомни на шофьорите да се движат по трасето със съобразена скорост и повишено внимание.

Бедствието не е повлияло на качеството на въздуха. "Въздухът не е замърсен, хората не бива да се притесняват", каза Валентин Радев.

Хората от евакуираното с. Ошава се завърнаха по домовете си

Около 9 часа в понеделник започна контролираното допускане на хората от евакуираното кресненско село Ошава по домовете им. По обяд в понеделник достъпът вече се осъществяваше свободно. Очаква се в скоро време да бъдат пуснати и жителите на село Сенокос, община Симитли, да посетят домовете си за да нахранят животните.

От пламъците са спасени стотици къщи. В повечето от тях не са живеели хора. Три постройки са с изпепелени покриви. Те обаче са строени от камък и по-лесно биха могли да се възстановят, каза шефът на пожарната.

"Добрата новина е, че въпреки тежките условия, нямаме загинали граждани и наши служители. Хората, които работят тук повече от 36 часа, се сменят поетапно. Получихме подкрепа от Пазарджик, Пловдив, София, Кюстендил, Перник, Ихтиман. С две думи – цяла югозападна България помага на колегите си от Благоевград", каза началникът на пожарникарите.

Според него ако всички планирани действия се изпълнят от гасаческите екипи и ако няма непредвидени обстоятелства, към края на деня пожарът може да се контролира вече от три страни, без риск за разрастването му.

За понеделник в страната е в сила екстремален индекс за пожароопасност за 12 области. Предупреждението важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Добрич, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

Споделяне

Още по темата

Още от България