МВР фалира до седмица

МВР фалира до седмица

В МВР вече са успели да изхарчат всички средства, необходими за годишната издръжка на силовото министерство още през март. Това ясно в сряда от обясненията на министър Михаил Миков пред вътрешната комисия в Народното събрание. Пред Mediapool членът на комисия Йордан Бакалов (СДС) заяви, че политическият ръководител на МВР е обяснил как до седмица всичките средства за бензин и консумативи на ведомството свършват. Миков ще търси подкрепа в Министерския съвет за отпускане на допълнителни средства.

2009 година е особено важна за МВР, защото ведомството освен останалите си задължения ще трябва да гарантира провеждането на два национални вота – за Народно събрание и Европейски парламент. Всичко това се случва на фона на все по разпространяващата се практика за купуване на гласове.

Бюджетът на структурата е разчетен по схемата – 95% за заплати и 5% за обезпечаване на дейностите по същество. При финансова рамка от 1 млрд. лева за 2009 година, това означава, че едва 50 млн. лева са отпуснати на МВР за техническо обезпечаване на борба срещу престъпността. Извън този бюджет МВР може да разчита на допълнителни приходи от охрана на обекти, средствата от които позволяваха на ведомството да свържат двата края.

Ако правителството не отпусне допълнително средства, силовото ведомство ще е принудено да се издържа като частна фирма.

Информацията бе потвърдена и от председателя на комисията Минчо Спасов (НДСВ). Жълтият депутат остана недоволен и от изказаното мнение на Миков, че щатът на министерството не бива да бъде сериозно съкращаван.

В МВР работят 63 000 служители. България е страната с най-много полицаи на глава от населението в ЕС.

"Той не споделя нашата загриженост, че това е едно твърде високо число и че процентът на администрацията в структурата на МВР е твърде висок", обясни Спасов.

По информация на Mediapool Миков е обяснил пред депутатите, че има планове за допълнително преструктуриране на 2500 работни места в система. Народните представители са държали за съкращение на най-малко 6000 служители от администрацията на МВР.

Запознати със ситуацията заявиха пред Mediapool, че министерството все още не е назначило всичките си служители по предвидения ред на приетия преди 9 месеца Закон за МВР. Това може да създаде допълнителни процесуални пречки пред постигането на осъдителни присъди за извършените в страната престъпления.

Ситуацията е особено усложнена от постоянните полицейски протести с настояване за 50% по-високи заплати и коренно подобряване на условията за работа.

Пред депутатите Михаил Миков обявил още, че няма намерение да продава ненужни имоти с цел да осигури допълнителни финансови ресурси за заплати и за обезщетяване на освободените служители. "Средства от продажба на имоти на МВР не могат да бъдат усвоени за фонд "Работна заплата". Не е възможно от продажба на имоти да се увеличават заплати", отбелязаха по-рано днес в специално прессъобщение от МВР.

"С оглед на предстоящата стагнация като председател на комисията ще направя още един опит да подпомогна министъра, като подложим на анализ писмените данни, които той ще ни подготви и ще ни изпрати, и ще му подготвим наши конкретни предложения за структурни промени”, коментира още Минчо Спасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?