МВР глоби Цветанов със 100 лв. за отказ да стане криминално проявен

Бившият вътрешен министър обяви, че подписаната от него наредба противоречи на конституцията

МВР глоби Цветанов със 100 лв. за отказ да стане криминално проявен

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил глобен със 100 лв. от столичната полиция, защото е отказал да съдейства да му бъде извършена полицейска регистрация по реда на вътрешна наредба, която той лично е подписал като министър. Това съобщи във вторник сайтът "Правен свят".

Аргументите на Цветанов са, че неговата наредба противоречи на конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс. В самата наредба обаче не пише какво се случва, ако обвиняем за извършване на умишлено престъпление от общ характер откаже да бъде регистриран.

Включването на бившия вътрешен министър в регистрите на МВР е трябвало да стане в понеделник. Той се е явил, отказал е и е бил глобен.

Във вторник вестник "Преса" излезе с новината, че Цветанов е извикан в столичната полиция, за да му бъде направена полицейска регистрация, при която са му взети отпечатъци, ДНК и снимки. Причината е, че от 12 юни той вече е обвиняем за умишлено бездействие, което е довело до нарушения на процедурите при разпореждането на специални разузнавателни средства в МВР.

МВР събира лични данни на обвинени за умишлени престъпления, съобразявайки се с вътрешните си наредби и Закона за МВР. Последното издание на наредбата е от 17 март 2011 г., което е подписана от самия Цветанов. "Не коментирам полицейски регистрации и отнемане на оръжия", заяви адвокатът на бившия министър - Менко Менков, цитиран от вестника.

Традиционно МВР използва криминалните регистрации в своите прессъобщения, където задържаните по подозрение, че са извършили престъпление, се делят на два вида "криминално проявени" и "непроявени криминално". Често в последствие се оказва, че тези етикети се раздават без да има влязла в сила присъда. Има случаи, в които полицията е прибирала за проверка в РПУ-тата случайни минувачи с "регистрации".

Когато Цветанов е разписал вътрешната наредба за регистрации, той не е смятал, че тя противоречи на българския основен закон, Европейската конвенция и НПК.

В оспорвания сега от бившия вътрешен министър документ не се изисква изрично съгласие на обвиняемите, за да им бъде направена регистрация в полицията. При отказ образците се изземат принудително с разрешение на съдия от съответния първоинстанционен съд.

Очаква се скоро срещу Цветанов да бъде повдигнато второ обвинение, което пак е свързано с подслушването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?