МВР и агроминистерството са най - бюрократични

Министерствата на вътрешните работи и на земеделието отново са двойкаджиите в изпълнението на плана за намаляване на административната тежест. Отличници са Министерството на културата и агенцията “Държавен резерв и военновременни запаси”, които са изпълнили всички заложени мерки.

Това става ясно от отчета за изпълнението на Плана за действие за намаляване на административната тежест с 20 на сто до края на 2012 г. Планът беше приет през април 2010 г., а отчетът обхваща периода до края на 2011 г., съобщи правителствената информационна служба.

Планът за действие има 135 мерки за опростяване на административната тежест. Това са обмен на информация между институциите (събиране на данни от други държавни органи вместо от бизнеса), подаване на сведения по електронен и мрежов път, премахване на задължения за информиране, намаляване на честотата, разработване на инструкции, опростяване на терминологията и комплексни мерки, които обхващат по няколко от изброените видове действия.

До края на 2011 г. трябваше да са изпълнени 130 мерки. От тях напълно изпълнени са 91 мерки (70%), а в процес на изпълнение са 37 (28%).

Изцяло своите задължения са изпълнили Министерството на културата (шест мерки) и агенцията “Държавен резерв и военновременни запаси” (три).

Най-много мерки със забавено изпълнение (21) са в ресора на Министерството на земеделието и храните. Голяма част от тях са с удължен срок поради необходимостта от законови промени и във връзка с изготвянето на национална стратегия за управление и развитие на водния сектор, се казва в правителственото съобщение.

В края на 2011 г. част от мерките на МВР и Министерството на земеделието са изпълнени само в законодателната си част. Това означава, че са направени необходимите нормативни промени съгласно сроковете на плана за действие, но не е създадена техническа възможност за тяхното осъществяване поради липса на финансови средства.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?