МВР и ДАНС се включват в ликвидирането на птичия грип у нас

Над 9000 птици са унищожени, стопаните им ще бъдат обезщетени

МВР и ДАНС се включват в ликвидирането на птичия грип у нас

Създава се междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците между Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

За това се разбрали по време на среща на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева с представители на институциите и птицевъдния бранш. Тя се проведе в сградата на МЗХ в сряда вечерта.

Щабът ще провежда всекидневни заседания, на които ще бъдат набелязвани и превантивни мерки за областите, където не са констатирани огнища на птичи грип. Целта е да се провежда ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването.

"Всички стопани, чиито птици са умъртвени заради заболяването инфлуенца по птиците ще бъдат обезщетени. В 30 дневен срок изплащахме обезщетенията за заразния нодуларен дерматит, по същия начин и стопаните на птиците ще бъдат компенсирани", заяви Десислава Танева.

На срещата ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) представи епизоотичната обстановка в страната, свързана с разпространението на инфлуенца по птиците и наложените мерки за контрол и ликвидиране на заболяването.

До момента са унищожени над 9000 птици при констатираните 10 огнища на инфлуенца по птиците в страната.

Заради констатираните огнища на заболяването в област Пловдив и високата концентрация на птицевъдни обекти в областта, се засилва контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването инфлуенца по птиците.

БАБХ съвместно с МВР ще контролира забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около установените огнища.

Обезвреждането на умъртвени птици ще се извършва само чрез загробване или изгаряне на място, тъй като извозването до екарисаж крие риск от разпространение на вируса.

Споделяне

Още по темата

Още от България