МВР и ДАНС търсят ислямисти в родопските села

Специализирана операция срещу дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация "Ал Уакф Ал Ислями" извършиха в сряда МВР, ДАНС и прокуратурата. Направени са обиски и са иззети голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред, съобщи МВР.

Разследващите са прибрали документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна. Акцията се извършва на териториите на прокуратурите в Пазарджик, Благоевград и Смолян. В пазарджишко са уличени три лица за връзки с организацията.

Фондация "Ал Уакф Ал Ислями" е учредена в Айндховен (Холандия) и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите на 11 септември 2001 г. централата ѝ е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки, добавят от МВР.

Домът на областния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов е сред претърсваните при операцията на ДАНС, съобщи кметът на рудоземското село Борски дол Недко Кулевски. По негови думи е претърсено жилището на Дъбов в Борски дол и са иззети компютър, литература и CD. Претърсването в дома на Дъбов в Борски дол е продължило от сутринта до около 15 часа.

Неджми Дъбов е досегашният областен мюфтия на Смолян, а легитимността му се оспорва от представителите на получилото регистрация мюфтийство начело с Недим Генджев. 

Акцията в България е започнала след сигнал на ДАНС, съобщи главният прокурор Борис Велчев пред журналисти. Той допълни, че се работи по този случай от няколко месеца. Той отклони въпросът дали у нас има "спящи" терористични клетки, тъй като това не е работа на прокуратурата, а на други органи.

Само преди няколко дни испанският сайт revistafusion.com публикува статия под заглавие "Врагът е вкъщи", в която се казва, че ако присъствието на представители на сектата "Уахаби" в България бъде потвърдено, ЕС скоро може да се окаже застрашен от ислямистки фундаментализъм.

Ако това се окаже вярно, екстремистите лесно биха се добрали до Европа, особено след като България и Румъния станат част от Шенгенското пространство, предупреди изданието.

Сектата "Уахаби", доскоро неизвестна в региона, вече има постоянно присъствие в Македония, стъпила е в Босна, Косово, Сърбия, Хърватия, а напоследък навлезе и в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България