МВР и ЕВН още нямат обяснение за експлозията на трафопоста в Бургас

Трансформаторът в гръмналия трафопост. Снимката е на ЕВН.

Експертите на МВР и електроразпределителното дружество ЕВН продължават безуспешно да търсят причините за експлозията на трафопоста в бургаски блок, която доведе до почти пълното унищожаване на първите два етажа в сградата и остави на улицата няколко семейства. Зао щастие при взрива нямаше жертви.

Огледът е проведен от специалисти на Дирекция за оперативно технически операции (ДОТИ) в МВР, които разследват подобен тип инциденти. Първоначалната информация бе, че експертизата ще е готова до месец.

От ЕВН заявиха, че подобен инцидент се случва за първи път в цялата история на дружеството. Реакцията на енергийния министър Делян Добрев бе да разпореди и електроразпределителните дружества в страната да извършат проверка на всичките си трафопостове.

Часове след взрива във вторник стана ясно, че всички съоръжения в трансфопоста са цели. Поради тази причина експертите от ЕВН заявиха, че най-вероятно трансформаторът, който е част от трафопоста, не се е взривил, каквито бяха първите версии. Нямало следи и от изтичане на масло.

Дружеството смята да изпрати пострадалото съоръжение в лаборатория за тестове и едва тогава ще може да се сглоби картината от инцидента, заяви Петър Костадинов от пресцентъра на ЕВН.

Компанията вече е извършила проверки на всички 39 трафопоста в Бургас, които се намират в жилищни сгради. Голяма част от сградите са строени през 60-те и 70-те години, но са поддържани в изправно състояние.

Костадинов допълни, че профилактиката на трафопостове се извършва най-малко два пъти в година. Конкретно взривилият се трафопост е минал три проверки като последната е била през месец юни. Той отказа да уточни по какви версии се работи по инцидента, като допълни, че върви паралелно и разследване.

В момента продължава вътрешната проверка по документацията и по действията на служителите, дошли часове преди инцидента да отстранят възникналата авария в съоръжението, както и на действията им след това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?