МВР и НАП влязоха в "Автомагистрали" заради строежа на "Хемус"

Частните фирми вече искат да са подизпълнители, за да носят отговорност за построеното

Служители на МВР и на Националната агенция за приходите са влезли в централата на държавното дружество "Автомагистрали", научи Mediapool. Изземват се документи и компютри, свързани със строителството на магистрала "Хемус". В операцията участват още НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Акцията идва ден след като МВР направи обследване с дрон по трасето на строящата се магистрала "Хемус".

Сн. Mediapool

На няколко пъти преди това вътрешният министър Бойко Рашков намекваше за нарушения около строителството. Преди дни той заяви, че има данни за престъпления, които "миришат на асфалт".

По-рано Рашков коментира, че прокуратурата умишлено блокирала разследване на строежа по сигнал на служебното правителство. От държавното обвинение отговориха, че са образували дело на база одитен доклад на Сметната палата за "Автомагистрали". Според прокуратурата по него трябва да се разпитат над 800 свидетели.

Проверката в "Автомагистрали" обхваща всички лотове, стана ясно на място. Иззета е документация за строящите се в момента лотове, както и за 4,5 и 6, които са в начален етап. 

През годините дружеството многократно е било критикувано за непрозрачния начин, по който харчи милиарди за пътно строителство. "Автомагистрали" използваше т.нар. "инхаус" възлагане, за да сключва договори за доставки, услуги и специфични дейности с частни фирми. Така, формално изпълнителят бе държавното дружество, но реалните строители бяха частни фирми. Тази практика бе особено честа при управлението на ГЕРБ. Такива договори са сключени с различни доставчици дори и за лотовете 7,8 и 9, по които все още работата не е започнала. За предишните три пък регионалното министерство твърди, че се строи незаконно, защото няма строително разрешително.

В рамките на проверката МВР разпитва 7-8 души от директорите в дружеството, които са участвали в изготвянето и подписването на договорите. Разследващите са пристигнали на място със списък с имена. Разпитите се водят в стая в същата сграда. Изземането на документи е започнало около 14 ч. в четвъртък. Около три часа по-късно изпълнителният директор на "Автомагистрали" Десислава Христова подписа част от протоколите за изземване.

Сн. Mediapool

Тя заяви, че проверките няма да доведат до спиране на вече започналото строителство. Христова допълни, че на МВР се оказва пълно съдействие.

"За мен проблемът е юридически. Важното е да се изчисти въпросът с т.нар. доствачици. Моето е желание, а и тяхното е те да станат официално подизпълнители на "Хемус", за да могат и те да поемат тяхната гаранция за изграждане на обекта", обясни Христова пред Mediapool.

В момента гаранцията на обекта се поема само от държавната фирма.

Споделяне

Още по темата

Още от България