МВР и прокуратурата: Не подценяваме нито една версия за убийството на журналистката

Случаят отекна по целия свят, иска се разследване под европейски контрол

Виктория Маринова

Прокуратурата и МВР гарантираха в понеделник, че се разследват абсолютно всички версии за бруталното убийство на водещата в русенската телевизия ТВН и неин административен директор Виктория Маринова. На посещение в Русе пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. Целта им бе да уверят местните разследващи, че държавата ще им окаже пълна логистична и експертна подкрепа.

"Работим (по случая), както по версия за случаен акт на лице с психологически отклонения и силно изразен полов нагон, така и по версия за планирано действие от подобно лице (с психически отклонения) или такова с личен мотив. Нито една версия не подценяваме, работим по всички. Това беше нашата задача, да разпределим екипите, за да работят по всички версии, за да не подценим някои и да загубим време", каза вътрешният министър.

Преди ден премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че извършителят или извършителите ще бъдат заловени, защото на местопрестъплението е открит ДНК материал.

"Твърде е рано за съвпадение по ДНК-следите. Ако имахме съвпадение, вече щяхме да сме задържали извършителя. Задачата е да работим бързо", каза Маринов.

Главният прокурор Сотир Цацаров също увери, че разследващите не подценяват нито една версия.

"Изследваме всяка една версия, както в личен, така и в професионален план. Не изключваме версия за случайно посегателство, нито за планирано посегателство. Едно е ясно – става дума за изключително брутално посегателство. Мобилизиран е целият експертен капацитет на МВР", каза Цацаров.

Властите все още нямат арестуван заподозрян за престъплението. Продължават огледите, разпитите и претърсванията. В помощ на русенската полиция са командировани криминалисти от София.

Приживе Виктория Маринова бе в съвета на директорите на фимата "Май Фай", която е собственик на русенската телевизия ТВН. Според местните медии до началото на тази година Маринова е била омъжена за Свилен Максимов, който е собственик на един от най-големите доставчици на телевизия и интернет в региона "Нетуъркс- България", която е и собственик на телевизията ТВН. Двамата се развели, но запазили добрите си отношения. Те имат дъщеря на 7 години.

Виктория Маринова е била и водещ на предаването "Детектор". В последното му издание е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха арестувани от полицията, докато работеха по разследване за източване на евросредства, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп". Маринова не е автор на това интервю.

Случаят отекна по целия свят

Убийството в Русе бе отразено буквално от всички големи западни медии, в които тя е посочена като разследващ журналист, макар наличната информация за работата ѝ да сочи, че това не е точно така. От водеща на лайфстайл предаване в последните месеци Маринова е започнала да води предаването "Детектор", но в цитираното издание за разследването на "Бивол" за злоупотреби с еврофондовете интервюто с двамата арестувани журналисти от сайта е дело на неин колега. От телевизията, цитирани от АФП анонимни източници твърдят, че не знаят тя някога да е получавала заплахи и такива в офиса на телевизията не са пристигали.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер написа в "Туитър", че е “шокиран от бруталното убийство“ на български журналист.

"Моите мисли са със семейството ѝ. Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", пише Вебер. Той допълва, че това е много притеснително, както и че българските власти трябва спешно да извършат пълно разследване.

Според комисаря по правата на човека на Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович разследването на убийството на Маринова е наложително да бъде провеждано под международен контрол. "Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление", пише тя във Фейсбук. "Фактът, че последната ѝ работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол", каза Миятович.

Международния комитет за защита на журналистите призова българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството. Организацията "Репортери без граници" също призова българските власти да хвърлят цялата светлина върху цитирам "този ужасяващ акт".

Комитетът за защита на журналистите призова българските власти да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да изправят отговорните пред правосъдието. Оттам също припомнят, че през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им – малтийска разследваща журналистка Дафне Галиция и словашкият разследващ журналист Ян Куцияк.

Асоциация на европейските журналисти-България (АЕЖ) също изразява своите съболезнования към семейството и близките на младата жена. АЕЖ настоява за ефективно разследване и за бързо изправяне пред правосъдието на отговорните за това брутално престъпление.

"АЕЖ-България призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България", се казва позицията.

Групата на Зелените в Европейския парламент също заяви в понеделник, че е "дълбоко потресена" от убийството. Формацията посочва, че жертвата е съобщила за разследване на възможни злоупотреби със средства от ЕС. Отбелязва се, че това е "третият журналист в ЕС, убит в последната година".

"Тримата журналисти поставиха живота си в опасност, за да изобличат дълбоко вкоренена корупция на най-високите равнища. Извършителите на тези огромни престъпления трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Българските власти трябва също да покажат решимост в защитата на журналистите, които са в основата на работещата демокрация, призоваваме за незабавно и независимо разследване", казват "Зелените".

БСП: Световните медии ни показаха тежестта на престъплението

Въпреки че все още няма безспорни данни за причината на убийството на русенската водеща, от левицата също побързаха да обявят, че това е третото убийство на разследващ журналист в Европа. БСП коментира, че като че ли реакциите на световните медии са ни показали колко тежко е престъплението.

"Дълги години България не е била обект на такова внимание в международната преса", коментира секретарят на парламентарната група Кристиан Вигенин. По думите му 111-тото място на България по свобода на медиите е било потвърдено.

"Не трябва да бъдем безразлични - това е нашият апел", посочи Вигенинтой. Ползването на позорното 111-то място на страната ни в класацията на "Репортери без граници" за илюстрация от страна на БСП е странни, тъй като преди месеци в парламентарен дебат те се солидализираха с ГЕРБ, че класацията е преувеличена, а по думите на депутата Александър Симов тя само "служи за заглавие".

В понеделник Елена Йончева коментира, че това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа след Малта и Словакия.

"Не приемаме, че БСП политизира случая с убийството на Виктория Маринова", коментира лидерът на партията Корнелия Нинова. По думите ѝ няма нищо по-нормално от това да излезеш с позиция при такова тежко престъпление срещу български гражданин. Напротив, мълчанието в такива случаи би било укоримо и непростимо, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България