МВР и прокуратурата започват работа по график

Между 15 и 20 обвинителни акта по дела с голям обществен интерес трябва да бъдат внесени в съда до края на ноември. Това съобщиха главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Румен Петков след “оперативното им съвещание” в сряда, което продължи час и половина.

Планът напълно кореспондира с искането на Европейската комисия (ЕК) България да покаже до края на март 2007 г. конкретни резултати в борбата срещу организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и прането на пари. В противен случай може да бъде задействана предпазна клауза в областта на правосъдието и вътрешните работи, след като докладът на ЕК от 26 септември за недостатъчния напредък.

По думите на Велчев целта на този график е институциите да съсредоточат своите усилия върху решаване на някои от по-големите случаи. Двамата с Петков са обсъдили и екипите от МВР и конкретните прокурори, които ще работят по досъдебните производства. Те обаче отказаха информация кои конкретни сбучаи са в графика за октомври и ноември.

“Конкретно и набързо се спряхме върху между 15 и 20 дела, но това не означава, че след седмица това число няма да се увеличи. Не искаме да ви казваме някакви конкретни числа и после вие да ни замервате с тях”, дипломатично уточни Велчев. Добави, че ако бъдат внесени 15 обвинителни акта за това време “ще е чудесно”, а ако са повече “ще е още по-добре”.

Министър Петков обаче директно заяви, че набелязаните дела могат да бъдат внесени в съда и до края на октомври. Сред производствата с голям обществен интерес са това срещу Валентин Димитров и майка му Цеца за източването на “Топлофикация - София”, срещу вдовицата на Константин Димитров – Самоковеца Ангелина Димитрова за пране на пари, срещу шестимата прокурори за престъпления по служба и др.

На ниво национални ръководства прокуратурата и МВР “действат с ясното съзнание, че са от една страна и са в един отбор”, каза вътрешният министър. По думите му положителните сигнали, които двете институции са излъчили към обществото са “елиминирането на практиката на замерване със списъци” и “спиране на отправянето на взаимни квалификации”.

Според Борис Велчев основна цел на прокуратурата и МВР в следващите няколко месеца ще е да се засили синхрона в действията между дознанието и прокуратурата на по-ниско ниво.

Двама признаха, че допълнително се “налага стимулиране на работата” на Агенцията за финансово разузнаване и Комисията за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпления, известна още като Комисията “Петканов”. 

Шефовете на тези институции периодично се срещат с главния прокурор и вътрешния и финансовия министър, за да подписват споразумения или да синхронизират работата си. Въпреки всичко ЕК оценява, че напредъкът в борбата с прането на пари, организираната престъпност и корупцията не дава съществени резултати.

Гражданска организация ще прави мониторинга на новия НПК

Велчев и Петков се договориха да изберат “наистина независима” неправителствена организация, която да извърши пълен мониторинг на влезлия в действие през март нов Наказателно-процесуален кодекс. Това бе едно от изискванията на ЕК в доклада ѝ от 26 септември.

“Целта на този мониторинг ще е да се установи взаимодействието между дознателите и прокурорите при съвършено различната ситуация, наложена от новия НПК. Тази организация обаче трябва да е съвършено независима”, заяви Велчев.

Най-вероятно един от основните кандидати за извършването на този проект ще бъде Центърът за изследване на демокрацията, който има опит в подобен тип изследвания и са е близки отношения с МВР.

 

Споделяне

Още от България