Цветлин Йовчев:

МВР има евентуален план за частични заграждения по границата

Дипломати от над десет държави направиха дарения за бежанците у нас

МВР има евентуален план за частични заграждения по границата

В МВР има разработен вариант за изграждане на частични заграждения на българо-турската граница, ако Народното събрание вземе подобно решение, обяви в петък в кулоарите на парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев.

 

"Към момента едно такова решение ще отнеме много време, доста средства и не съм убеден, че по този начин ще съумеем да решим проблема с бежанците", уточни обаче МВР-шефът, припомняйки, че българските власти очакват конкретната сума на помощ от ЕК да бъде обявена скоро.

 

По информация на вътрешното ведомство в момента капацитетът за настаняване на хора в сгради на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и в помещения на МВР от 2350 места е надхвърлен с 320 души.

 

Основен проблем в работата на граничната полиция в Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на ДАБ. Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията, добавят от МВР.

 

"Предприемаме доста мерки. В някои случаи има неща, които излизат извън рамките на МВР. В момента работим активно с участието на всички институции. Опитваме се да направим това, което е възможно да бъде направено. Това е проблем, който трябва да бъде решен на национално ниво, без оглед на всякакви политически пристрастия. Трябва да се обединим около едно решение и да вървим нататък, независимо колко тежко ще бъде то", лаконично обобщи за пореден път ситуацията Йовчев.

 

По думите му засега има установени само четирима души, "за които имаме съмнение за това, че пребиваването им на наша територия би могло да породи заплаха за националната сигурност". "Те са в места за настаняване от затворен тип и ще бъдат предприети съответните процедури за тяхната екстрадация", добави министърът, без да уточнява от кои държави са въпросните имигранти.

 

Йовчев увери, че няма нито един от над 1300 души, които са заловени на западната граница, който да не е регистриран в Агенцията по бежанците. "Всички тези хора са задържани, регистрирани. Нито един не е успял да премине през територията на страната и да бъде задържан на западна граница. Границата се охранява много добре и можем да бъдем спокойни за това", коментира вътрешният министър.

 

Той добави още, че са командировани служители на МВР, с които да бъде засилен контролът по границата с Турция и да се подпомогне работата по обработка на документите и полицейската регистрация. Очаква се и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището да окаже експертна и организационна помощ на България по процедурите и управлението на местата за прием на търсещите закрила.

 

Междувременно от външното министерство съобщиха, че дипломати от над 10 страни са се отзовали на призива им за събиране на дарения за бежанците у нас. Събрани и предадени на Българския червен кръст са над 300 пакета с бебешки, детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, над 10 пакета детски играчки, около 100 пакета с възглавници, завивки и спално бельо, над 50 пакета памперси, бебешки храни и хигиенни материали, както и значително количество пакетирани храни, в основната си част предоставени от посолствата на арабските държави в София. В акцията са се включили и представители на посолствата на Ватикана, Судан, Босна и Херцеговина, Беларус, Япония, Кувейт, Италия и Полша.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?