МВР имало данни за подготвян терористичен акт

Бъчварова опроверга Йотова – ще има "кризисни площадки", а не нови бежански центрове

МВР е получило по дипломатически път информация за подготвян терористичен акт в България, обяви в понеделник вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова по време на посещение в бежанския лагер в Харманли.

"Има сигнал за терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци, но засега не са арестувани", уточни тя в коментар на информация в британски медии, че у нас се подготвя терористична атака в резултат от ескалиралото преди две седмици напрежение в Харманли.

По повод твърдението на новоизбрания вицепрезидент Илияна Йотова, че правителството е поело пред ЕС ангажимент за строителството на нови бежански центрове, Бъчварова опроверга думите ѝ, пояснявайки, че става въпрос за три "кризисни площадки".

"България няма да изгражда нови бежански центрове, а три кризисни площадки. Те ще бъдат в близост до границата ни с Турция. Чрез подобни площадки ще могат да се предотвратяват ситуации като случилата се в Харманли. Също така ще бъдем подготвени, ако се наложи в страната да влязат повече мигранти", заяви министърът, определяйки казаното от Йотова, като "голяма и опасна лъжа".

Малко по-рано в понеделник избраната за вицепрезидент евродепутатка от БСП заяви пред бТВ, че страната ни се е съгласила да изгради три нови бежански центъра от отворен тип, като част от договорката за европейска помощ от 160 млн. евро за справяне с миграционния натиск.

"Не става въпрос за центрове, а за площадки, на които да бъдат разположени фургони и евентуално палатки. Тези площадки ще бъдат от затворен тип и ще са на подчинение на държавната агенция за бежанците (ДАБ)", каза още Бъчварова, отричайки и твърдението на Йотова, че страната ни всъщност получила 112 млн., а не обещаните 160 млн. евро.

Междувременно говорител на ЕК обяви, че в момента комисията извършва оценка на постъпила от България молба за осигуряването на още 50 млн. евро за посрещането на нуждите, свързани с мигрантите. По думите му страната ни е посочила, че средствата "могат да бъдат използвани за подслоняване на новопристигнали (мигранти) и за центрове от открит вид, според необходимостта".

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?