МВР имало само "визуален контакт" с починалия в Ихтиман

Акцията в махалата не била заради нападнатите полицаи, а за случай "отпреди 2-3 дни"

Спрямо възрастния мъж, починал по време на мащабната акция на жандармерията в ромската махала на Ихтиман в четвъртък сутринта, не е употребена никаква сила, акцията няма нищо общо със сблъсъка на полицаи с жители на квартала отпреди два дни, а напрежение в града няма.

Това стана ясно по време на краткия брифинг на ръководството на Областната дирекция на МВР в София, организиран пред сградата на РПУ-Ихтиман няколко часа по-късно.

Повод за брифинга станаха събитията от последните дни в Ихтиман, започнали с гонка и сблъсък на роми с полицаи във вторник и завършили с полицейска операция в ромската махала в четвъртък, при която почина възрастен мъж. Официална причина за смъртта все още няма, но МВР уверява, че негови служители изобщо не са влизали в дома му. Именнно тази теза трябваше да бъде защитена пред медиите на импровизираната пресконференция в четвъртък следобяд.

"Сутринта при проверка на адрес, който е в един двор... 'Начи, ако може така да се нарече къщата, в която е починал човекът, тя е отделно от адреса, който е проверяван за издирваните лица", опита се да обясни шефът на ОДМВР-София Георги Григоров.

Помолен да бъде по-ясен, той добави, че "никакъв физически контакт са нямали, само визуален", визирайки починалия и подчинените му, участвали в акцията. По повод твърденията на жители на ромската махала, че 65-годишният мъж се показал на прозореца, за да види какво става, след което бил блъснат назад с удар от външната страна на стъклото, нанесен от полицай, Григоров остана лаконичен: "Всеки може да твърди всичко."

"Колегите са отишли да си свършат работата, никой не е влизал (в дома на починалия – бел.ред.), нямало е никакво насилие", обобщи накрая той гледната точка на МВР по случая.

Допълнителните уточнения допринесоха за повече съмнения

След него думата взе шефът на местното РПУ Лъчезар Колев, който демонстрира по-голяма словоохотливост от началника си, след като от сутринта "загря" с няколко телевизионни интервюта по темата с нападнатите му колеги във вторник.

Той обаче също отрече акцията от сутринта да е имала общо с преследването на 23-годишния Мюлер Даскалов, който във вторник първо не спря с "Мерцедес"-а си за проверка, след това блъсна патрулка, а накрая се укри при опит да бъде задържан, благодарение на свои роднини и съседи, които нападнаха полицаите, дошли пред дома му.

Според официалното съобщение на МВР за акцията, "предварително планираните действия са насочени срещу криминалния контингент, както и с цел недопускане на ескалация на напрежение в района". Помолен да уточни какво се крие зад тази фомулировка, шефът на местната полиция объркано обясни, че ставало въпрос за издирване на заподозрени за други престъпления.

"Оперативно интересни лица за нас във връзка със стари случаи и случай отпреди 2-3 дни, които за наш голям успех – всичките лица, които търсихме и на въпросния проблемен адрес, който вие визирате, са задържани и установени и работим по случая. Така че няма нищо странно в това да има повече засилено полицейско присъствие, имаме си достатъчно работа и ангажименти, които сме изпълнили и това е нашето задължение в лицето на ръководството на ОДМВР-София и аз като началник на районното", заяви Лъчезар Колев.

Думите му обаче внесоха допълнителна неяснота около "проблемния адрес" на починалия при акцията, предвид категоричното твърдение на ведомствения пресцентър от сутринта, че "минути преди 8.00 часа днес е получен сигнал, че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж". От думите на Колев обаче стана ясно, че на въпросния адрес явно са извършени арести.

Акцията била "условно съвпадение" с иначе несъществуващото напрежение

Усещането, че МВР по-скоро се опитва да неглижира целия случай, отколкото да представи пълна информация за действията си се засили и от внушението, че нахлуването на десетки униформени в ромската махала, нямало общо с разследването за нападнатите преди два дни полицаи.

"Т'ва са два различни случая, просто т'ва, че се получава едно, така да кажем, условно съвпадение, няма нищо общо с тая работа. Какво лошо има да виждате малко повече полиция и да има повече спокойствие за гражданина, нали ние сме хората, които трябва да бъдем и да браним сигурността на обществото", с лека усмивка добави шефът на РПУ-Ихтиман, което обаче провокира въпроса – какво налага тази масирана акция, след като напрежение уж няма?

"Чисто тактически обяснявам – значи, за да се проверят няколко адреса, район Ихтиман не разполага с безброй служители, мене ми трябват повече сили, трябват ми лица, които като се укриват, аз трябва да ги ударя в по-тъмната част на денонощието, т.е. рано сутринта, което позволява законът и затова ми трябват повече екипи. Повече адреси – повече екипи и така, разберете, няма ескалация на напрежение, има случай отпреди два дни с пострадали служители, образували сме делото, водят се процесуално-следствени действия и т'ва е – съвсем елементарни неща", направи нов опит да обясни ситуацията Колев.

След което добави, че след акцията в четвъртък задържаните стават общо шестима – Мюлер Даскалов, баща му, както и новите четирима арестанти, които нямали нищо общо със събитията от вторник. С какво обаче имат общо, полицейските началници така и не уточниха.

Защитата възпрепятствала делото за гонката с искания за отводи

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че защитата на 23-годишният Даскалов и баща му опитвала да саботира разглеждането на искането за постоянните им арести с отводи на местните прокурори.

"Защитата на обвиняемите е направила отвод на цялата прокуратура в Ихтиман. Очевидно се бърза, за да изтекат 72 часа и да няма компетентна прокуратура, която да реагира. Ще ги разочаровам – преди минути възложих разследването на Елинпелинската прокуратура", заяви Цацаров пред медиите в четвъртък вечерта с уверението, че "ние там ще си свършим работата".

Мюлер Даскалов сам се предаде на полиция в сряда, придружен от адвоката си Димитър Марковски. Той отрече пред бТВ да е шофирал пиян и на въпроса защо се е укрил заяви единствено: "Просто страх ме беше". Впоследствие защитникът му добави, че всъщност клиентът му отрича изобщо да е бил зад волана на преследвания от полицията джип.

"Този въпрос – кой е бил зад волана на джипа ML, тепърва ще се установява по делото. Ще видим в хода на разследването кой е бил шофьорът зад волана. Моят доверител твърди, че не е бил той. Това нещо ще бъде проверено от другите доказателства и накрая ще видим какво е положението", коментира адвокат Марковски.

Полицаите, участвали в преследването и последвалите сблъсъци в ромската махала, обаче са категорични, че именно Мюлер Даскалов е бягал от тях и след това неговите роднини са ги нападнали, за да предотвратят ареста му.

"Не ни дадоха да вземем водача. Дърпаха ни, бутаха ни, не ни изпълняваха разпорежданията. Всичко продължи около 15 минути", разказа единият от потърпевшите служители на РУ-Ихтиман Георги Митев.

По думите на униформените те са се оказали сами срещу около 60 души, които са проявили не само вербална, но и физическа агресия срещу тях. Колега на Митев добави, че има медицинско свидетелство за охлузвания по ръцете и рана от вътрешната страна на устата.

Прокуратурата проверява и появилият се клип с арестант в РПУ-Ихтиман

Целият казус допълнително се усложни в четвъртък, след като анонимен зрител на бТВ изпрати на телевизията клип, на който се вижда мъж от ромски произход в нетрезво състояние, който се въргаля по земята и опитва да кара колело в Районното полицейско управление в Ихтиман. Според човека, изпратил кадрите, те са заснети от полицаи, които са се гаврели със задържания.

По този повод местният полицейски началник Лъчезар Колев потвърди, че видеото е от сградата на управлението му, уточнявайки, че заснетият мъж е добре известен на МВР и към момента се намирал в Централния софийски затвор. Той все пак добави, че подобно отношение към задържан не трябвало да се проявява.

Впоследствие шефът на ОДМВР-София Георги Григоров добави, че Районната прокуратура в Ихтиман се е самосезирала по този казус и е образувала проверка. Попитан как ще коментира видяното, Григоров отново бе пестелив в думите: "Клипчето може да е отпреди 5 години. След като завърши проверката, тогава ще го коментирам."

Споделяне

Още по темата

Още от България