МВР: Информирали сме НСО за нерегламентирани контакти

От кабинета на главния секретар на МВР опровергаха твърденията на шефа на НСО ген. Димитър Владимиров, че не е получавал своевременна информация от МВР за засечени негови служители във връзки с криминалния контингент.

"При получени сигнали за засечени служители на НСО, упражняващи нерегламентирана дейност извън професионалните им правоотношения, МВР своевременно е информирало ръководството на НСО", се казва в съобщението, разпространено от кабинета на ген. Бойко Борисов.

В събота ген. Владимиров призна, че 10 гардове на НСО са уволнени, защото заработват извън държавната заплата при бизнесмени, които имат проблеми с правосъдието. Според различни източници, от 18 до 30 са охранителите от НСО, които са под проверка в момента за кого работят извън "държавната" служба. Двама са уволнени дисциплинарно, след като се установило, че работят като шофьори за скандалния Боби Цанков и бизнес дамата Ваня Червенкова.

"Трябва да бъде ясно, че на нас никой, по никакъв повод, не ни е подавал информация за участие на наши служители в нерегламентирани контакти. Многократно сме се обръщали към специалните служби, ако наш служител протича по каналите на криминалния контингент, веднага да ни информират, за да реагираме", се оплака по-рано пред в.Труд ген. Владимиров.

На този етап правителството няма официална позиция по случая с гардовете на Националната служба за охрана, отстранени заради контакти с престъпни босове. Това стана ясно от редовния брифинг на правителствения говорител Димитър Цонев.

Премиерът Сакскобургготски все още не е разговарял по случая с държавния глава Георги Първанов, посочи правителственият говорител. По сегашния закон НСО е на подчинение на президента, но предложенията за уволнения и назначения на нейния ръководител, се правят от Министерския съвет. На този етап ген. Владимиров не е отварял дума за оставка.

Димитър Цонев не отговори дали сред уволнените има и служители, охранявали премиера, като обясни, че НСО не е на подчинение на МС и подобна информация може да даде само ген. Владимиров.

Гласът на Симеон няма информация дали кабинетът е получил вече доклад по случай от ген. Владимиров, който е длъжен да предостави справката на министър-председателя, на президента и на председателя на парламента.

Вместо премиера, Бойко Борисов отговаря с писмо на съдиите

Засега премиерът Сакскобургготски не е подготвил и отговор на писмото, изпратено преди седмица от 266 съдии, които твърдят, че високопоставени служители на МВР създават натиск върху съдебната власт, създавайки обществени очаквания за определен тип присъди.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обаче е изпратил писмо до съдиите, в което казва, че искрено уважава тяхната работа и съзнава колко им е трудно, съобщиха в понеделник източници от Съдебната палата.

"Иска ми се да разберете, че единствената причина за силните думи, които понякога си позволявам, е убеждението ми, че ако днес не спрем престъпността, утре може да е късно", посочва ген. Борисов.

Той призовава магистратите да не търсят зад думите му опит за натиск или политика. "Истината е, че понякога просто не мога да разбера защо съдиите не виждат това, което ние виждаме, а то е, че престъпниците се впиват в буквата на закона, за да избягат от духа на закона. Вярвам, че и за МВР, и за съдиите най-важно е престъпниците да влязат в затвора, а невинните хора да са спокойни", заявява главният секретар на МВР.

Той уверява съдиите, че дори когато не приема едни или други техни решения, никога не е губил "вярата си в обективността и чувството за справедливост на мнозинството от българските съдии".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?