МВР иска 5 млн. лева за борба с тероризма

МВР иска 5 милиона лева за допълнителни мерки за борба с тероризма, които се налагат след нападението на база "Индия" в Кербала, при което загинаха петима български военнослужещи на 287 декември мг. и атентатите в Мадрид на 11 март.

Във финансовата обосновка е поискано средствата да бъдат отпуснати през второто полугодие на бюджетната година, когато ще има преизпълнение на бюджета, посочи министър Георги Петканов пред БНР. Такова бе условието и на финансовия министър Милен Велчев, който каза, че на този етап пари от централния бюджет все още не могат да бъдат заделени. Правителството обаче му възложи да изготви финансова обосновка за допълнителните мерки и тя ще бъде обсъдена следващата седмица.

Част от средствата са за допълнително 300 редови полицаи и 100 редови пожарникари за охраната на важни обекти. Предвидени са и разходи за техника: скенери, радиостанции, камери и др. Сред предявилите претенции за допълнително присъствие на полицаи и пожарникари са НДК, националния театър и операта. Петканов уточни, че освен за МВР, допълнителни средства вероятно ще бъдат нужни и за НРС и НСО.

МВР и гръцките служби са координирали конкретни мерки за сигурността преди и по време на олимпиадата в Атина.

Въпросът е особено важен, защото терористите търсят отзвук от своите действия и олимпиадата, като най-голямо събитие на 2004 г., е много подходящ повод за реализиране на намеренията им, каза Петканов. Той отбеляза, че през България ще преминат много туристи и спортисти за Гърция, като част от тях ще имат престой в страната ни.

Във връзка със законопроекта "Петканов" - за отнемане на незаконно притежавано имущество, министърът съобщи, че в проекта е заложено постъпилите по него средства да отиват директно в републиканския бюджет. В последно време обаче надделявало мнението, че средствата трябва да отиват в целеви фонд - за домове за сираци, възрастни хора, училища и др.

Проектът за конфискацията бе отхвърлен от бизнесмени, адвокати и съдии като противоконституционен и създаващ условия за рекет спрямо честните бизнесмени, но министърът бе категоричен, че законът ще бъде приет от парламента.

От началото на декември миналата година до 1 март са отнети или е отказано издаването общо на 1195 разрешителни за притежание на оръжие, а вероятно след това има поне още 200 подобни случая, съобщи вътрешният министър. След случилото се в дискотека "Eскейп" беше издадена заповед за преглед и отнемане на дадените без основание разрешителни за притежание на оръжие.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: