МВР иска 97 млн. лв. за бежанците и охраната на границата

МВР иска 97 млн. лв. за бежанците и охраната на границата

МВР оцени на 97 милиона лева операцията по охрана на българо-турската граница. Във вторник вътрешният министър Веселин Вучков каза, че през 2014 г. са похарчени близо 60 млн. лева за справяне с бежанския натиск, а за 2015 година ще са нужни 37 милиона лева повече.

”Тук включваме не просто разходите за охрана на българо-турската граница. Говорим за система, изградена на цялата територия на границата, за допълнителни центрове в Агенция за бежанците, за допълнителни центрове в нашите емиграционни центрове към МВР“, каза министърът.

Той допълни, че ако Министерството на отбраната започне да съдейства на МВР, то разходите могат да бъдат значително намалени. По-късно през деня Министерският съвет взе решение Министерството на отбраната да помага със своя техника и логистика охраната на границата с Турция.

”Готови сме на пунктовете да реагираме при всякаква ситуация, но проблемът не е в пунктовете. Проблемът е в т.нар. ”зелена граница“, уточни той. Най-проблемни за охрана са участъците около Малко Търново и Средец, които са планински и няма изградена инфраструктура.

Вече 101 полицаи са били откомандировани от участъка около Малко Търново, но министърът твърди, че мястото ще продължи да се охранява.

В началото на година Министерският съвет ще обсъди предложението на Веселин Вучков да се назначат нови 500 гранични полицаи и 200 души помощен персонал, които да помогнат за охрана на границата. Това ще струва 9 милиона лева. Сега държавата харчи два пъти повече за командироване на полицаи от вътрешността на страната, каза министърът.

Въпреки това той настоява Министерството на отбраната да помогне на МВР не само логистично, но и кадрово за изпълняване на патрулите по българо-турската граница.

Вицепремиерът Меглена Кунева напомни, че България се стреми към приемане в Шенген и трябва да покаже на европейските партньори своята готовност да охранява външните граници на ЕС.

”Очаква се около март да има по-сериозен миграционен натиск, повече хората да търсят убежище. Българската страна ще използва най-добрите опити и възможност, която има, за да направи тази граница охраняема, така че да няма толкова голяма нужда от жива сила, която да се изтегля от страната“, каза още Меглена Кунева.

Според нея строежът на оградата по цялата граница не е добър символ ”на пръв поглед”, но ”значи сигурност за двете страни – и българската, и турската”. ”Само с 30 км, които са построени, са намалени 7 пъти опитите за нелегално преминаване. Това е въпрос на добро управление“, добави тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?