МВР иска да се разтовари от контрола върху "Гражданска отговорност"

Застрахователите алармират, че обхватът на ключовата застраховка ще започне да пада

МВР иска да се разтовари от контрола върху "Гражданска отговорност"

Застрахователите са твърдо против опитите на МВР да се разтовари от контрола върху задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Правителствен законопроект предвижда отпадане на двете най-сериозни санкции при засичане на автомобил на пътя без валидна полица – временно отнемане на книжката и временно спиране от движение на автомобила до сключване на застраховката.

"В резултат се създава възможност за движение по пътищата на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност за автомобилистите" с всички тежки последици от това", пише в официално становище на Асоциацията на българските застрахователи по законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, публикуван от МВР и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

От мотивите към законопроекта не става ясно каква е целта на премахване на част от най-сериозните санкции за шофиране на автомобил без застраховка.

"Напълно разбираме нуждата от намаляване на административната тежест за служителите на МВР, но считаме, че това не следва да става за сметка на санкциите и принудителните административни мерки, създадени да обезпечат изпълнението на задълженията за сключване на посочената застраховка", посочват застрахователите.

Те се притесняват, че промяната неизбежно ще снижи обхвата на задължителната застраховка, който е над 95%, и отново ще създаде проблеми за сектора, който и без това изобилства от такива.

Според асоциацията на застрахователите предложението е неразбираемо, при положение че България е сред страните с най-тежък пътен травматизъм и с най-много жертви на пътя в рамките на ЕС. Това обуславя огромни подлежащи на обезщетяване вреди, изтъква АБЗ. Намаляването на обхвата на застраховката неизбежно ще се отрази и на финансовото състояние на Гаранционния фонд, като има вероятност да повлияе и върху цената на застраховката за изрядните шофьори.

Застрахователите считат, че контролът върху сключването на "Гражданска отговорност" не само не трябва да намалява, но трябва да се засили. Те имат принципно положително становище от "Националното ТОЛ управление" за внедряване на техническа възможност за автоматичен технически контрол на автомобилите за валидна застраховка. Ако това се случи, мярката вероятно по естествен път ще облекчи работата на "Пътна полиция".

Предложението на МВР и агенцията по безопасност на пътя идва на фона на нерешените проблеми в автомобилното застраховане. И новото ръководство на Комисията за финансов надзор до момента отказва да въведе системата "бонус-малус", при която изрядните шофьори ще плащат по-евтина застраховка "Гражданска отговорност". През декември 2019 г. КФН обяви, че отлага въвеждането на системата "най-рано" за март 2020 г., но оттогава насам няма и дума по темата.

За сметка на това Народното събрание предстои да стартира поредната процедура за избор на зам.-председател на КФН с ресор "Застраховане", след като досегашната ръководителка Илиана Христова не успя да направи нищо особено за решаване на проблемите в сектора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес