МВР издирва бивша съдийка, обвинена за пране на пари

МВР издирва бивша съдийка, обвинена за пране на пари

Бившата съдийка от Софийския градски съд Мария Иванова е обявена за издирване от полицията, след като не е била открита от съдебната охрана на домашния ѝ адрес. Тя трябваше да влезе за постоянно в ареста след решението на Софийския апелативен съд по делото за пране на пари, което се води срещу нея.

Мария Иванова бе арестувана на 2 юли и задържана в ареста с разпореждане на прокуратурата. На 4 юли съдия Стефан Милев от Софийския градски съд я пусна на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Съдия Милев се мотивира, че прокуратурата не е представила доказателства срещу бившия магистрат.

На 12 юли Софийският апелативен съд (САС) реши, че Иванова трябва да бъде вкарана в ареста. Тя обаче не е задържана в съдебната зала, защото не е присъствала на заседанието. По-късно Иванова не е открита на домашния си адрес и е обявена за издирване, съобщи "Капитал".

Мария Иванова е обвинена за пране на 1.41 млн. евро. Прокуратурата твърди, че заедно с приятеля си Владимир Бронфенбренер тя се е възползвала от измами във Франция, като е "изпрала" получените от тях пари през "кухи" фирми, регистрирани на хора с нисък социален статус. В искането на разследващите бе посочени, че Иванова контролирала целия процес по превеждането на парите по сметки на въпросните фирми, като накрая те били теглени и предавани лично на нея.

Софийският градски съд прие, че по делото няма никакви доказателства за извършените във Франция измами, от които се предполага, че са идвали парите. Затова и освободи Иванова. Софийският апелативен съд (САС) се оказа на противоположното мнение. САС се позова на показанията на свидетелите, на чиито имена са били регистрирани "кухите" фирми, според които бившата съдийка лично ги убеждавала да си открият сметки, банкови карти и интернет банкиране. След това тя вземала всички документи, за да може лично да следи постъпленията.

Апелативните съдии записаха в мотивите си, че по делото има достатъчно данни, от които да се предположи, че обвиняемата поне е подозирала, че постъпващите по сметките пари са от престъпна дейност.

Освен това посочиха, че в случая има опасност Мария Иванова да се укрие, ако излезе на свобода. Те се аргументираха с факта, че свидетел е теглил крупни суми от сметките на една от фирмите, които след това ѝ предал. Сега властите наистина не могат да открият Иванова.

Приятелят ѝ от израелски произход Владимир Бронфенбренер бе оставен на свобода без да му бъде взета никаква мярка, тъй като срещу него няма доказателства и според втората инстанция.

През март тази година Върховният административен съд окончателно потвърди уволнението от системата на Мария Иванова. Делата за уволнението ѝ продължиха седем години. Те започнаха заради наложените възбрана и запор на движимо и недвижимо имущество на "Медийна група България – холдинг" – бившият собственик на вестниците "Труд" и "24 часа".

С решението си Мария Иванова осигури възможност за австрийската компания "БГ Приватинвест" да назначи особен представител в издателската фирма, чрез което се намеси в управлението на дружеството. Решението на Иванова бе отменено от горната инстанция, а по-късно съдийката загуби работата си.

Споделяне

Още по темата

Още от България