МВР издирва хърватска банда, за да я обвини за 6 поръчкови убийства

Мистериозната "трансгранична групировка", с която главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов се оправда за неразкритите поръчкови убийства у нас, се оказа от хървати.

След убийството на полицая в Княжево МВР разпространи снимките на чужденците. В неделя вече бе обявено, че МВР ги подозира за поръчковите убийства на Евгени Стефанов-Женята, Митко Малкия, бай Миле и петимата застреляни заедно с него, на бизнесмена Николай Тодоров, на Асен Петров-Шаки и полицая Кирил Жеков.

Има вероятност, подозира се, възможно е да е съпричастен, са изразите, с които на този етап от МВР мотивират подозренията си приноса на издирваните "въоръжени и много опасни" бандити към поне шест поръчкови убийства. Според информация в "Нощен Труд", от снимки в краден лаптоп, МВР е попаднало на следа, водеща към хърватите.

Преди две седмици Борисов обясни, че разбиването на бандата се бави, защото държавата, от където са килърите не съдейства на МВР и се налагало да правят справки за самоличността и досиетата им през Интерпол.

Още тогава бе ясно, че МВР възнамерява да прехвърли отговорността за куп неразкрити поръчкови екзекуции на чужденци. Версията за "сръбска връзка", лансирана покрай убийството на бай Миле, явно не свърши работа.

Като контратеза, бивш топкриминалист от Белград, лансира версията, че някой от службите в София е замесен в шесторното убийство в ресторанта на "Славия".

В интервю за "24 часа", публикувано на 34 страница, Марко Ницович, председател на Международната асоциация за борба с наркотиците, заяви: "Според мен убийството на 6-ма души преди месец в ресторант в София трудно би станало без помощта на хора от службите. Трудно се събира екип да проучи всичко и да убие 6-има души посред бял ден в София. Това е голяма работа! Затова смятам, че е имало голяма организация и че е имало намесен човек от службите.

Междувременно лидерът на Демократи за силна България Иван Костов също обвини управляващите за връзки с престъпността. Той дори посочи, че тази обвързаност се е институционализирала. Според ДСБ, МВР и прокуратурата прикриват провала си като без да имат конституционно право, лансират законодателни инициативи, целящи налагане на полицейска държава.

Депутатката от БСП Татяна Дончева също заподозра МВР и прокуратурата, че провокират подобни престъпления, за да си развържат ръцете и да прибягнат до произвол.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: