МВР издирвало хърватски художник на комикси като поръчков убиец

Художник на комикси и любител на фотографията са сред 12-те "опасни и въоръжени" издирвани от българското МВР като поръчкови убийци хърватски граждани, става ясно от публикация на в. Виесник.

В списъка, придружен със снимки, тиражиран чрез Интернет страницата на МВР в неделя, са Иван Може, художник на комикси, а също и Амир Мафлани, любител на фотографията, чиято майка през 2001г. е била в листата на Акцията на социалдемократите на Хърватия на изборите за град Загреб.

От споменатите 12 души само двама са осъдени в хърватски съдилища. Това са Фенко Имамович и Горан Туркович. Те са осъдени през 1995 г. на по две и половина години затвор за опит за убийство на Никола Чорка. Против Туркович в момента в Загребския окръжен съд се води наказателна процедура за 0,3 грама наркотик.

В понеделник хърватското МВР обяви, че не е получавало искане от София за задържане на въпросните лица и не предприема никакви действия срещу тях, защото няма правно основание за това. В официално съобщение от Загреб бе посочено, че снимките и данните за хърватските граждани, заподозрени, че са замесени в убийства в България, са публикувани на страницата на българската полиция, въпреки обичайната процедура. Изразена бе и надежда "колегите от България имат достатъчно сигурни доказателства, че точно тези хора са извършили най-тежкото престъпление на територията на тяхната държава".

От последвало съобщение на МВР в София стана ясно, че всъщност само трима от 12-те са подозирани за тежко престъпление - избягалият на 18 август от СДВР Бранко Вуянович, 27-годишните Иван Мозе (художникът на комикси) и Роберт Матанич.

След като българската полиция започна вътрешно издирване на 12 "опасни и въоръжени" хърватски граждани, заподозрени в пет мафиотски убийства в София, в хърватското Министерство на вътрешните работи се явиха трима от издирваните - Винко Кокич, Горан Туркович и Блаженко Ялжабетич, съобщава още хърватският Виестник, цитиран от БТА.

Тримата са били в Загреб и сами пристигнали в полицията, като попитали: "За какво става дума?", отричайки твърденията на българската полиция.

Изданието отбелязва, че българската полиция не е внесла никакво официално искане пред хърватската полиция за започването на следствие против дванадесетте хървати. Вестникът цитира говорителя на хърватското Министерство на вътрешните работи Златко Мехун, според който цялата процедура е малко странна, тъй като са поместени снимки на заподозрените, а все още не е издадена полицейска обява за залавянето им, пише изданието.

Освен Кокич, Ялжабетич и Туркович, българската полиция издирва Здравко Шагол, Даниел Милинович, Роберт Матанич, Бранко Вуянович, Иван Може, Лука Матанич, Емил Ивезич, Фенко Имамович и Амир Мафалани.

Междувременно български медии разкриха, че МВР е попаднало на "горещата следа" след като получило лаптоп, откраднат от квартира на хървати. В него били открити снимки на мъжете, позирали с различни видове оръжия.

Никой сериозен убиец не би се фотографирал с оръжието, с което смята да извърши престъпление, коментираха веднага запознати с манталитета на бандитите.

Бай Миле е бил в бившите тайни служби на България

Вестникът отбелязва, че става въпрос за много пъстро общество. Някои от споменатите лица били известни на полицията заради престъпления. Българската полиция подозира, че те са замесени в пет убийства, сред които е и убийството на мафиотския бос Милчо Бонев, който бил смятан за главен доставчик на наркотици на Балканите, пише Виесник.

Бонев го свързваха и със Земунския клан, а своята криминална кариера той започва като оперативен работник на българската тайна полиция, за която пренасял контрабандно хероин и кокаин за страните от Западна Европа, пише още вестникът.

Бонев, който бе разстрелян в края на юли тази година в ресторант в центъра на София, бил убит, твърди се, по поръчка на Сретен Йочич, наричан Йоца Амстердам, шеф на югомафията в Холандия, когото успял да освободи от български затвори и за което получил, твърди се, хонорар от три милиона долара, пише Виесник. Но, според написаното в сръбските медии, в ликвидирането на Бонев, който през последните години се укривал в Сърбия, били включени известните братя Адамс от Лондон, които миналата седмица посетили Белград, за да се опитат да получат дълговете от тамошните длъжници. Йочич, също така, според информациите на холандската полиция и прокуратура, поръчал убийството на Коос Плоой, главен държавен прокурор на Холандия.

От дванадесетината хървати, които са издирвани от българската полиция, на обществеността е известен Здравко Шагол, който на съдебния процес срещу вече несъществуващата "престъпна организация" в Реметинац бе споменат от свидетеля Юрай Додич като "наркоман от Мостар, който бил доведен от Златко Багарич да убие Виека Слишка".

Името на Здравко Шагол се споменава и в някои доклади на ЕСФОР като един от членовете на бригадата на Хърватския съвет за отбрана " Стиепан Херце", но не е потвърдено дали става въпрос за една и съща личност. Шагол неотдавна бе арестуван в Италия за контрабанда на 12 килограма хероин и чака да бъде съден в Милано.

Името на Лука Матанич се споменаваше по време на съдебния процес срещу "групата от Госпич", тъй като някои свидетели твърдяха, че известният Лука Матанич е отговорен за ликвидирането на двама сърби, но дали става въпрос за едно и също лице също не е известно, пише в. Виесник.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?