МВР извика Бойко Борисов на разпит

снимка БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е получил призовка от министъра на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков.

"Той ме призовава да се явя в четвъртък на разпит, като лидерски победител в София, победил всички в моя избирателен район. Да се явя при инспектор еди кой си за извършване на следните действия – снемане на сведения и пише още да нося лична карта", обясни Борисов по време на брифинг на ГЕРБ.

"Исках да се включа само това да кажа, защото питате къде е Рашков. Ето, тук е, писал е призовки сладурът", каза Борисов.

Призовката до бившия премиер няма как да е написана от вътрешния министър Бойко Рашков, а от дознател, който води съответната проверка. Най-вероятно разпитът е за т.нар. "канибалско дело".

Преди изборите в интервю за Mediapool Бойко Рашков заяви, че "по негово мнение" Борисов трябва да бъде разпитан след изборите, защото иначе "ще продължи да плаче като вдовица..."

Рашков разказа първо пред Сашо Диков за наличието на показания как Борисов е спасил свой министър от влизане в затвора, като оказал натиск върху свидетел по дело.

Случаят е от 2009 г., когато на власт е първият кабинет на Борисов. Само преди седмица Бойко Ращков обеща, че ще сезира прокуратурата за действията на бившия премиер.

Служебният вътрешен министър разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил със следните думи: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо". Заради тези думи случая нашумя като "канибалското дело".

Вътрешният министър обаче не пожела да назове името на свидетеля, за когото уточни само, че е бизнесмен. На другия ден Бойко Борисов използва това, за да обясни, че досега не са му пришивали само, че е изял човек на филета.

Рашков допълни как свидетелят разказал как след заплахата от страна на Борисов той е бил принуден да се яви отново пред съдия да каже, че не поддържа показанията, които е дал преди това. По делото е имало данни за извършени престъпления от един от министрите на Борисов.

"На практика Борисов се е застъпил за него. За да не отиде на съд, е принуждавал този човек да оттегли своите показание, въз основа на които министърът щеше да влезе в затвора. Става дума за 200 хил лева към онзи период", обясни Рашков в интервю за "Евроком".

Накрая "делото било смачкано от следствието и прокуратурата", каза служебният вътрешен министър. Делото е архивирано в Софийска градска прокуратура и Рашков предложи държавното обвинение да се самосезира след казаното от него.

Проверка на Mediapool разкри за кое дело става дума. През 2013 година земеделският министър от първия кабинет "Борисов" Мирослав Найденов е обвинен за обещан подкуп от 200 000 лв. на тогавашния шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов.

Прокуратурата обяснява, че целта била Симеонов да подпише платежни нареждания за неправомерно възстановяване на ДДС на дружествата "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД. Това се е случило 2010 година – три години преди повдигане на самото обвинение и е свързано с програмата за разпределение на храни за социално слаби лица.

Обвинението е повдигнато веднага след падането от власт на Борисов. Делото потъва в забрава и държавното обвиение спира да информира обществото, а година и половина по-късно Борисов се връща на власт.

Преди десет дни Бойко Рашков каза, че проверката по този случай на МВР върви много активно.

"Доколкото знам, ще трябва да съдействат със своите сведения и информации и хора, които се намират в момента в чужбина. Но те са изявили желание да се осветли този случай в много по-голяма дълбочина", обясни служебният вътрешен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България