МВР: Кметът на Елин Пелин е убит от “непрофесионалист”

МВР: Кметът на Елин Пелин е убит от “непрофесионалист”

Засега разследването няма нито основна версия, нито заподозрени за убийството на кмета на гр. Елин Пелин инж. Янко Янков, който във вторник вечер е бил застрелян със седем куршума в двора на къщата си в съседното с. Мусачево. Това е поредното показно убийство в България и първото, откакто страната се присъедини към ЕС преди десет дни.

В първите си изявления МВР ден след разстрела упорито отстояваше версията за “остър личен конфликт”.

Според източници на Mediapool има достатъчно факти в подкрепа на версията, че зад убийството стоят бизнес интереси.

Първоначалната информация МВР и прокуратурата беше, че няма данни Янков да е бил заплашван, но се работело в тази посока. Шефът на областната полиция Стоян Стоянов заяви в сряда по обед, че става въпрос за “остър личен конфликт” и изключи възможността Янков да е убит заради работата си като кмет или заради някакви бизнес интереси. В същото време той посочи, че не са намерени следи от извършителите.

“Хаотична стрелба” от 3 метра

“Стрелбата по Янко Янков е била хаотична и говореща за агресия и афект”, заяви в сряда следобед директорът на Националната полиция Валентин Петров, след повече от час престой в районното в Елин Пелин.

Той предположи, че стрелбата по Янко Янков най-вероятно е била от непрофесионалист, който е използвал пистолет.

Според информация на БТА, първоначалните данни от аутопсията показвали, че в тялото на Янков са попаднали седем куршума основно около кръста и бедрата. Стрелецът е бил на около три метра от жертвата, показвали огледите на полицаите.

58-годишният елинпелнски кмет е убит между 19.00 и 20.00 ч. във вторник. Сигналът в полицията е подаден от неговата съпруга в 20.15 часа. Янков има две дъщери и трима внука.

Веднага след убийството бе съобщено, че се издирват двама мъже, предвижващи се със син Опел “Корса”. 

Появи се и версия за икономически интереси

В сряда следобед главният секретар на МВР Илия Илиев каза, че полицията работи по две основни версии – едната е свързана с икономически интереси, другата – от битов характер. На този етап трудно би могло да се гради трета версия. Категорично заявявам, че стрелецът не е професионалист, каза Илиев.  

Инж. Янко Янков е кмет на Елин Пелин от 2003 г., избран с 56.45%. от гласовете. Кандидатурата  му е издигната от партия “Българска социалдемокрация", участник в Коалиция за България. Лидерът на партията Александър Томов заяви след убийството, че  българските власти не правят достатъчно за да ограничат ширещата се престъпност въпреки натиска на ЕС.

Едва ли става дума за политическо убийство, коментира Томов, който не изключи възможността Янков да е бил застрелян заради икономически интереси.

Районът на Елин Пелин, който е в непосредствена близост до София, е обект на засилен инвеститорски интерес.

Янков е бил заплашван

Противно на полицейско-прокуроската информация, че не са отправяни заплахи срещу кмета, дадоха пред Mediapool жители на Мусачево, познаващи отлично Янков.

Кметът споделял с близките си , че трябвало да “бяга в Бразилия, защото тук щели да го гръмнат”. “В какво се забърках?”, питал се Янков. Твърди се също така, че преди време в с. Столник (съседно на Елин Пелин и Мусачево) били разлепени некролозите му, защото продал апетитен общински парцел земя на неточните хора.  В Мусачево някои от местните хора твърдят и че Янков имал проблеми, тъй като отказвал да приема рушвети за сделки с общински земи.

За заплахи срещу Янков говориха и председателят на общинския съвет на Елин Пелин Трайко Цветанов и  кметът на село Габра Любен Андреев, но без да конкретизират откъде идват те. Андреев посочи обаче, че с помощта на Янков село Габра се е “спасило от боклуците на София”.      

В края на м.г. Янков лансира идеята за продажбата на 3300 декара гора около Нови Хан, като кандидат купувач се яви новият собственик на “Кремиковци” Прамод Митал. Сделката обаче не  бе осъществена, заради острата реакция на населението, че теренът ще бъде даден “за без пари”.

Огнян Чипев от екологичното сдружение “Нови хан-европейско селище” заяви пред БНР, че за да разкрият убийството на Янков, разследващите трябва да извършат проверка на решенията на общинския съвет и заповедите на кмета от последните 2-3 години. По неговите думи определени фирми имали предимство при сключването на договори и при кандидатстването за закупуване на общинска земя. По тези въпроси между общинския съвет и кмета е имало съгласие. “По- често се казваше, че това са фирми, приближени до съответните кръгове, които са около Янко Янков. Ясно е, че тези фирми са имали приоритети и преимущество при вземане на търгове”, поясни Чипев и добави, че фактите са много, записани са и присъстват в определени сделки.  

През 2006 г.Янков влезе в конфликт със собственика на мини Чукурово бизнесмена Христо Ковачки, акционер в Общинска банка, покрай проблема с боклука на София. Според лансирани информации кметът е лобирал за изграждане то на площадка за отпадъците в “Кремиковци”. Янков е работил в металургичния комбинат в продължение на години, последният заеман пост от него е началник по безопасността.

Кметът на Елин Пелин стана публично по-известен и заради бедствените наводнения в общината през 2005 г., когато поиска от правителството пари за преодоляване на щетите.

Разследването на убийството е поето от окръжния прокурор на София Албена Вутова, съобщи главният прокурор Борис Велчев в сряда сутринта. Към този момент той каза, че няма версии за убийството и не може да го ситуира какво е по своя произход – битово или дело на организирана престъпна дейност.

Във вечерта на разстрела на Янков представители на левицата, събрали се на празненство за присъединяването ни към ЕС, коментираха, че убийството не е политическо, а по-скоро е свързано с икономически интереси.

Общинските съветници от Елин Пелин обаче определиха като нелепи твърденията за икономически мотиви. Те осъдиха убийството с декларация, към която се присъединиха и повечето кметове в страната.

На извънредна сесия в сряда местният парламент на Елин Пелин избра за и.д. кмет на града Димитър Бранков, който бе  заместник на Янков.

Междувременно министърът на вътрешните работи Румен Петков отмени насрочената за сряда церемония по награждаването на "Пожарникар на годината".

Споделяне

Още по темата

Още от България