Като контра на зачестилите оплаквания от униформен произвол

МВР "консултира" експертизи за полицейско насилие с медици "от наша страна"

"Никой не е в състояние да изчисли енергията, нервите и всичко това, което полицаите изпитват като натиск"

Сн. БГНЕС

В рамките на проверките на сигнали за полицейско насилие от МВР вече са възприели ответната тактика, освен да анализират действията на служителите си, да инспектират и достоверността на медицинските свидетелства чрез "консултация със съдебен медик от наша страна".

Това стана ясно от думите на шефа на областната полиция в София Николай Николов, който бе повикан в сряда от ведомственото ръководство, за да участва в нарочна пресконференция в отговор на зачестили обвинения към МВР, че униформените системно превишават правата си.

Николов хвърли светлина около разследването на случая с изписването на фашистки и нецензурни надписи на пощата и 15 къщи в ботевградското село Скравена в началото на януари. Преди ден бившият вътрешен министър и депутат от БСП Михаил Миков показа експертиза на 18-годишния Петер Иванов, заподозрян за графитите, според която той има наранявания от електрошокова палка по шията, ръцете и краката.

Очаквано полицейският началник заяви, че вече завършилата вътрешна проверка не е установила никакви данни за полицейски произвол. От консултацията на експертното заключение, издадено в Александровска болница на Иванов, дори станало ясно, че момчето е имало достатъчно време след освобождаването си от ареста "да си причини сам тези петънца".

Повтаряйки думите на министъра си Цветан Цветанов от вторник, Николов подчерта, че Петер и още двама негови връстници доброволно "си направиха самопризнания", като родителите им не са имали никакви оплаквания и претенции пред разследващите. Майката на Иванов дори помолила полицаите да го освободят по-бързо, тъй като имал нулев час в училище. След като напуснал управлението в 16.30 часа обаче, МВР установило, че той не отишъл на училище, а в Александровска болница.

"Според мен това е защитна реакция от родителите на момчето", обобщи казуса Николов в синхрон с думите на Цветанов отпреди ден, че "не винаги трябва да приемаме за достоверно на 100% това, което казват пострадалите", визирайки скандалния арест на семейство Начкови от Мировяне, който предизвика поредната вълна от критики и искания за оставки на силовия министър.

Главсекът огласи статистика за гражданското насилие над полицаи

Брифингът, имащ за цел да представи в пълен обем позицията на МВР ръководството по отношение на обвиненията за произвол, продължи с включването на главния секретар Калин Георгиев, на който Цветанов разпореди да огласи статистически данни за броя на пострадалите служители на реда през 2010 г.

"Много неща се изприказваха за полицейското насилие и мисля, че ви стана ясно, че нито едно съмнение не е останало неразгледано", започна Георгиев с уточнението, че по случая в Скравена е сезиран и ведомственият инспекторат, който "трябва да окаже допълнително контролно въздействие върху проверката в Ботевград".

След това припомни двата смъртни случая, регистрирани в провинцията преди две години – застреляният при гонитба в Своге Любомир Митов и наръганият от пиян мъж в казанлъшкото село Енина Бончо Чернев. Освен тези трагични инциденти през въпросната година 9 полицая са получили тежки или средни телесни повреди при изпълнение на служебните си задължения, а общо 142-ма са леко пострадалите.

"Моля ви да не звучи като оплакване, моля само да го отчетете като факт", завърши изявлението си главният секретар. Думите му бяха подкрепени от Цветанов, който заяви, че "никой не е в състояние да изчисли енергията, нервите и всичко това, което в момента полицаите изпитват като натиск".

За пореден път министърът бе категоричен, че "никога, по никакъв начин в системата на МВР няма разпореждане за полицейско насилие" и добави, че в случая със семейство Начкови всички медии са представили тяхната гледна точка, без да е направено нито едно журналистическо разследване на това как тези хора изкарват парите си и с какво са се занимавали през последните години. Самите те многократно заявиха, че притежават магазин за хранителни стоки и цигари в кв. "Стрелбище".

Цветанов се оплака от "политическо насилие" по конкретно дело

Говорейки за политическия аспект на все по-растящото недоверие и критики към МВР, Цветанов сподели, че ще информира депутатите, "които говорят тези несъстоятелни неща" за упражнен върху него натиск от конкретен политик заради разследване.

"Говори се, че тука вече говорим, че има политическо насилие. Срещу мен се е оказвало политическо насилие по конкретно дело", лаконично заяви министърът с уточнението, че няма да внесе повече яснота по темата, тъй като първа искал да информира Народното събрание.

От думите му не стана ясно дали е сезирал прокуратурата за този опит да му бъде оказван натиск, нито как точно се е очаквало от него да повлияе на хода на въпросното дело, при положение, че според Наказателно-процесуалния кодекс досъдебните производства се водят от прокуратурата и единствено тя взима решение за прекратяване или внасяне в съда на конкретен казус.

Непосредствено преди президентските избори Цветанов нескопосано огласи подобен опит за политически шантаж и така предизвика скандал, в чийто епицентър се оказа спечелилият впоследствие на втори тур кандидат на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

Тогава министър заяви, че настоящият държавен глава е бил изнудван от трима общински съветници, но той не пожелал да подаде сигнал до прокуратурата, защото не искал да се занимава с такива неща. Впоследствие Цветанов се отметна от думите си и заяви, че не е бил разбран правилно, тъй като изречението му било извадено от контекста.

Плевнелиев за гафовете на МВР: "Няма да бъда коментатор на всяка случка"

Междувременно току що встъпилият в длъжност президент Росен Плевнелиев за пръв път коментира гафовете на МВР, след като се срещна с премиера Бойко Бросиов. В последните дни СДС на няколко пъти го призова да излезе със становище по скандала с грубите и неправомерни действия на полицията.

"Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, всеки ден, която се случва в тази държава. Президентът отговаря за процеси, за модели, т.е. аз ще следя конкретни казуси, но в тяхното развитие", лаконично обясни Плевнелиев, след като Борисов препрати "сините" да питат бившия вътрешен министър Богомил Бонев за неговите спецакции.

Държавният глава все пак допълни, че е удовлетворен от наложените три наказания по случая с ареста на семейство Начкови и че се надява оттук-нататък в действията на полицията да бъде забелязана положителна промяна.

"Ще го кажа в прав текст – оценката на риска е важна, т. е. какъв е рискът за една акция. Аз като президент ще изчакам да видя всички действия, ще изчакам да видя промените в начина и нагласата на работа. Ако видя, че има подобрение, ще го кажа. Ако видя, че не се учим от големи и малки грешки и продължаваме по същия начин, пак ще го кажа", увери Плевнелиев.

Премиерът Борисов пък изненадващо заяви, че Цветанов е изпълнил "точно моята воля – наказаха тежко участващите в тази акция", визирайки смъмрянето на шефа на СДВР Валери Йорданов, понижаването на началника на Второ РПУ Красимир Кръстев и порицанието на негов подчинен. Самият министър-председател разпалено обяви в понеделник сутринта, че ще поиска "няколко оставки в МВР". После обаче Цветанов обясни, че наложените санкции също били много тежки.

"Вчера бях в министерството, срещнах се с всички, които са участвали в акцията – грубо превишаване на правата, за което аз съм ги санкционирал. МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията", добави Борисов, въпреки че и Цветанов, и Валери Йорданов вече няколко пъти категорично отрекоха подчинените им да са си превиши правата, обяснявайки, че само са надценили опасността при акцията в Мировяне.

Споделяне

Още по темата

Още от България