МВР: Коронавирусът създаде добра среда за хибридни операции в ЕС

Снимка: Unsplash

Световната криза с коронавируса е създала добра среда за разпространение на дезинформация, фалшиви новини, пропаганда и хибридни операции на територията на Европейския съюз. Това се посочва в отчета за дейността на МВР за първите шест месеца на годината. Авторите им не се уточняват, но МВР посочва бройка на фалшивите новини – 160. "Установени са основните сайтове, които разпространяват неистинска информация и публикации", твърдят от силовото ведомство, отново без да уточнят кои са те.

Отчита се спад на битовата престъпност за сметка на тази в онлайн пространството. Наред с фалшивите новини и пропагандата се увеличават измамите, спекулата с цените на лекарства и медицински продукти, както и призиви за "деструктивни действия".

Напрежение и недоволство

"По време на разпространението на Covid-19 се наблюдава интензифициране на потока от дезинформация, пропаганда и фалшиви новини, а кризата се използва като инструмент за провеждане на хибридни операции и кампании на територията на съюза", посочва в отчета на МВР.

В документа се допълва, че рискове за стабилността на съюза е и разрастването на "популизма и евроскептицизма". "Пандемията нанесе щети върху единството на ЕС", е констатацията в доклада. Наред с това се посочва, че само наднационалните решения могат да осигурят ефективен отговор на последствията от кризата.

Във вътрешен план МВР отчита, че пандемията е задълбочила проблемите на здравната и социалната системи. Повишената безработица и лошата икономическа среда са предпоставки за недоволство и напрежение. То се увеличава и от дезинформационни кампании.

Спирт за дезинфектанти, а не за уиски

Наложената през март карантина и призивите всички да останат по домовете си за няколко седмици са повлияли положително върху битовата престъпност и се отчита спад. С отпадането на ограниченията обаче броят на престъпленията отново тръгва нагоре. Едновременно с това се регистрира скок на тези, извършвани в онлайн средата. Става дума за измами и спекула, предимно с цените на лекарства и медицински продукти.

Още преди няколко месеца главният прокурор Иван Гешев обяви, че спекулата се превръща в приоритет за държавното обвинение. След това започнаха съвместни проверки на няколко институции. Те бяха съсредоточени предимно по аптеките. Бяха открити няколко случая на изкуствено завишени цени, но за сериозни нарушения не е съобщавано. Според отчета на МВР за първите шест месеца на година са установени 52 случая на спекула с цени.

Намалели са количествата на контрабандния алкохол заради пренасочването на големи количества спирт за производство на дезинфектанти, пише още МВР. Има спад и при незаконните цигари. Основна причина за това са постоянните проверки на КПП-тата на големите градове, които се правеха през пролетта.

"Контрабандата, осъществявана от отделни лица, значително намалява поради затворените граници за туристи и дребни търговци. В резултат от пандемията произвежданият в страната спирт се пренасочва за направата на дезинфектанти, което доведе до рязко намаляване на производството на напитки, имитиращи утвърдени търговски марки", пише в отчета.

Намаляло е и търсенето на контрабандни горива. Причината този път е ниската цена на петрола на световните пазари.

Ликвидирахме телефонните измами

Отчетът на МВР официализира и неколкомесечните хвалби на главния прокурор Иван Гешев за успешната борба с телефонните измами. Според документа тези престъпления са намалели с над 90% спрямо същия период на миналата година. За шестте месеца на 2020 г. са регистрирани 41 измами, а година по-рано – 439.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?