МВР мълчи за побой на чернокож на метри от главния вход на ведомството

Потърпевшият британец твърди, че е пребит по расистки подбуди

Снимка: БХК

Близо месец МВР не дава официална информация за скандален случай с побой на чернокож британски гражданин на метри от главния вход на силовото ведомство в центъра на София. Инцидентът се е случил след мача между "ЦСКА-София" и "Левски" на 29 септември, когато десетки футболни привърженици, вероятно на "сините", атакували Леон Кофи на ъгъла на улиците "Шести септември" и "Ген. Паренсов".

За случая първи съобщи Българският хелзинкски комитет (БХК), уточнявайки, че е поел правната защита на пострадалия. Оттам заявиха, че по време на нападението британецът е бил с двама свои колеги.

"Щом тримата биват забелязани от хулиганите, от тълпата се отделя група от приблизително 50 души, които се насочват към г-н Кофи. Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата започва да нанася многократни удари върху всички части на тялото му. Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци, явно отправяйки расисткото послание, че считат жертвата си за маймуна, поради тъмния цвят на кожата му", разказаха от БХК.

По думите на потърпевшия преки очевидци на нападението му са станали и полицаи, охраняващи района след футболната среща на Националния стадион "Васил Левски". Както е известно, на 29 септември в целия центъра на града имаше засилено присъствие на униформени.

При побоя Кофи изпада в безсъзнание, а след като се свестява е откаран в две последователни болници, където отказват да го приемат въпреки видимите му наранявания, основно по лицето и главата. В крайна сметка е приет в неврохирургията на "Пирогов", където е опериран и се възстановява в продължение на две седмици.

"Предвид това, че жертвата е чернокож мъж, предвид, че извършителите вероятно са били футболни хулигани и предвид поведението им по време на побоя, с което ясно са заявили расисткия си мотив, ние считаме, че е налице престъпление от омраза по расистки подбуди", коментира адвокатът на Кофи Адела Качаунова, ръководеща правната програма на БХК.

По думите ѝ не трябва да се пропуска, че "органите на досъдебното производство в България редовно дават на подобни деяния друга, погрешна правна квалификация, прикривайки расисткия им характер".

От хелзинкския комитет припомниха още, че в приетата от Министерския съвет през 2015 г. Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2020 г. бяха посочени ислямистките радикални и терористични организации, но не и неонацистките неформални групи.

"Бях много шокиран от това, което видяхме. Беше като малка армия. Хората бяха облечени в униформи, имаха структура, имаха лидери пред тях, бяха много организирани", разказа самият Леон Кофи в сряда пред "България он ер".

По думите му придружаващите го двама негови колеги били от арабски произход, но успели да избягат, а той понесъл цялата агресия заради по-тъмния цвят на кожата си. Кофи добави и, че непосредствено преди нападението забелязал полицейска кола наблизо, до която опитал да стигне при побоя, но не успял.

По информация на правозащитника от БХК Радослав Стоянов към момента разследващите са иззели записите от охранителните камери в района, но не и кадрите, заснети от устройствата на фасадата на МВР: "Всичко зависи от разследващите органи, ако не бъдат установени лица, ние ще положим максимални усилия разследването да продължи."

В официалния бюлетин на МВР, оповестен след края на срещата "ЦСКА-София" – "Левски" на 29 септември, нямаше и дума за подобен инцидент. Напротив, тогава от силовото ведомство съобщиха, че "не бяха допуснати нарушения на обществения ред в София". Съобщаваше се единствено за 11 задържани, петима от които – за притежание на наркотици и забранени предмети, трима – защото били без лични документи и един, който опитал да влезе на стадиона, въпреки наложената му забрана.

Впоследствие МВР потвърди единствено за възникнал инцидент в района на телефонната палата, която се намира на няколко минути пеша от сградата на силовото ведомство. Там сириец бе открил стрелба с газов пистолет заради конфликт с преминаващи покрай колата му хора, за които тогава се предполагаше, че са футболни фенове. По този случай бяха задържани трима сирийци.

Споделяне

Още от България