МВР-министърът чувствал, че опозицията пробва да дестабилизира кабинета

Вътрешният министър Георги Петканов се съгласи с мнението на бившия МВР-шеф Богомил Бонев, че опозицията подготвя сценария за дестабилизиране на управлението. В събота, в присъствието на Петканов Бонев заяви пред bTV, че СДС пробва същия сценарий, както по времето на Жан Виденов, за дестабилизация на управляващите.

"До нашите служби такава информация не е достигала. Но аз споделям казаното от г-н Бонев. Моето чувство е същото - че се разиграват най-различни сценарии с цел дестабилизация", заяви днес пред БНР вътрешният министър.

Петканов заяви още, че Едвин Сугарев търси компромати и цели да замеси името му в поредния скандал. Изявлението му бе по повод вчерашното открито писмо на Сугарев до председателя на парламента Огнян Герджиков, в което Сугарев пита и какво е отношението на фирмата "Фактор-Консулт" ООД към "Агропромстрой" Монтана от Борислав Славчев - фирма - кредитен милионер. Съдружници във "Фактор-Консулт" ООД са Герджиков, Петканов, зам.вътрешният министър Тоньо Железчев и Драгия Драгиев.

Пред БНР днес Петканов обясни, че четиримата създали фирмата преди 7 години по конкретен повод - желанието на търговската верига "Метро" именно Петканов, но под формата на юридическо лице, да консултира като адвокат стъпването на фирмата в България. "За съжаление обаче, по една или друга причина, не можахме да осъществим нито консултантската дейност по повод на "Метро", нито никаква друга консултантска дейност. "Фактор консулт" няма сключена нито една сделка и няма приход нито една стотинка. На това основание бих добавил: "Агропромстрой" - Монтана не съм го чувал", заяви вътрешният министър.

На въпрос как може да се въведе граждански контрол над специалните служби Петканов обясни, че това не само е възможно, но и е необходимо. Специалните служби и МВР трябва да бъдат поставени под граждански контрол, за да няма скрити неща, да се знае какво и как върши МВР, каза министърът. Петканов уточни, че гражданският контрол трябва да стига дотам, докъдето позволява класифицираната информация.

На въпрос дали трябва да се направят промени в закона за специалните разузнавателни средства, Петканов отговори, че вероятно трябва, но уточни, че това не касае забраната за неоснователно подслушване на трети лица, защото такава съществувала и в сегашния закон. Министърът подчерта, че СРС има навсякъде по света като оцени, че тяхната употреба ще нараства, тъй като престъпната дейност се усъвършенства, което изисква прилагане на технически средства. Петканов посочи, че в момента 90 на сто от тежките престъпления се разкриват благодарение на прилагане на СРС.

Министърът коментира и обвиненията на депутата от НДСВ Севлиевски, тиражирани в днешната преса, че генерал Атанасов организирал скандала с подслушването, за да компрометира МВР. Според Георги Петканов, макар разработката Гном да е проведена от МВР, такъв вариант не е невъзможен и практически може да стане.

По повод атаките срещу прокуратурата, министър Петканов посочи, че МВР и прокуратурата си сътрудничат и работят добре. Атаките срещу всяка институция, всяка съдебна институция, включително и прокуратурата се отрицателно върху дейността ѝ. Въпреки сложната ситуация в момента в съдебната власт и в частност в прокуратурата, МВР и прокуратурата работят добре и имат резултати. Министърът отбеляза, че ведомството му работи напоследък добре и със следствието. Той обаче отбеляза, че би искал така добре МВР да работи и с митниците, данъчните и съда.

Георги Петканов подкрепи мнението, че трябва да се направят промени в конституцията в частта за съдебната власт. МВР шефът посочи, че трябва да се направят промени и в други части на основния закон, като не се ангажира с твърди срокове кога да стане това. Промените трябва да се направят, тогава когато те са добре подготвени и отговарят на обществените очаквания, каза министърът.

Споделяне

Още от България