МВР-министърът чувствал, че опозицията пробва да дестабилизира кабинета

Вътрешният министър Георги Петканов се съгласи с мнението на бившия МВР-шеф Богомил Бонев, че опозицията подготвя сценария за дестабилизиране на управлението. В събота, в присъствието на Петканов Бонев заяви пред bTV, че СДС пробва същия сценарий, както по времето на Жан Виденов, за дестабилизация на управляващите.

"До нашите служби такава информация не е достигала. Но аз споделям казаното от г-н Бонев. Моето чувство е същото - че се разиграват най-различни сценарии с цел дестабилизация", заяви днес пред БНР вътрешният министър.

Петканов заяви още, че Едвин Сугарев търси компромати и цели да замеси името му в поредния скандал. Изявлението му бе по повод вчерашното открито писмо на Сугарев до председателя на парламента Огнян Герджиков, в което Сугарев пита и какво е отношението на фирмата "Фактор-Консулт" ООД към "Агропромстрой" Монтана от Борислав Славчев - фирма - кредитен милионер. Съдружници във "Фактор-Консулт" ООД са Герджиков, Петканов, зам.вътрешният министър Тоньо Железчев и Драгия Драгиев.

Пред БНР днес Петканов обясни, че четиримата създали фирмата преди 7 години по конкретен повод - желанието на търговската верига "Метро" именно Петканов, но под формата на юридическо лице, да консултира като адвокат стъпването на фирмата в България. "За съжаление обаче, по една или друга причина, не можахме да осъществим нито консултантската дейност по повод на "Метро", нито никаква друга консултантска дейност. "Фактор консулт" няма сключена нито една сделка и няма приход нито една стотинка. На това основание бих добавил: "Агропромстрой" - Монтана не съм го чувал", заяви вътрешният министър.

На въпрос как може да се въведе граждански контрол над специалните служби Петканов обясни, че това не само е възможно, но и е необходимо. Специалните служби и МВР трябва да бъдат поставени под граждански контрол, за да няма скрити неща, да се знае какво и как върши МВР, каза министърът. Петканов уточни, че гражданският контрол трябва да стига дотам, докъдето позволява класифицираната информация.

Министърът коментира и обвиненията на депутата от НДСВ Севлиевски, тиражирани в днешната преса, че генерал Атанасов организирал скандала с подслушването, за да компрометира МВР. Според Георги Петканов, макар разработката Гном да е проведена от МВР, такъв вариант не е невъзможен и практически може да стане.

По повод атаките срещу прокуратурата, министър Петканов посочи, че МВР и прокуратурата си сътрудничат и работят добре. Атаките срещу всяка институция, всяка съдебна институция, включително и прокуратурата се отрицателно върху дейността ѝ. Въпреки сложната ситуация в момента в съдебната власт и в частност в прокуратурата, МВР и прокуратурата работят добре и имат резултати. Министърът отбеляза, че ведомството му работи напоследък добре и със следствието. Той обаче отбеляза, че би искал така добре МВР да работи и с митниците, данъчните и съда.

Георги Петканов подкрепи мнението, че трябва да се направят промени в конституцията в частта за съдебната власт. МВР шефът посочи, че трябва да се направят промени и в други части на основния закон, като не се ангажира с твърди срокове кога да стане това. Промените трябва да се направят, тогава когато те са добре подготвени и отговарят на обществените очаквания, каза министърът.

Споделяне

Още от България