МВР можело и само да превозва мигрантите

Скандалната поръчка, дадена на подсъдим за трафик на хора, е прекратена

Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС
"Гранична полиция" сама ще превозва мигрантите с автобуси, а скандалната поръчка, дадена на подсъдим за трафик на хора, е прекратена. Това стана ясно от обясненията на вътрешния министър Румяна Бъчваров пред парламента в петък.
 
"Намерили сме възможност "Гранична полиция" сама да превозва мигрантите, осигурили сме автобуси и те ще имат отговорността за това", съобщи Бъчварова.
 
Първоначално МВР обяви поръчка за превоза на мигранти, която бе спечелена от фирмата на обвинения за трафик на бежанци Григор Григоров. След като скандалът излезе наяве, по искане на премиера подадоха оставки директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" Антонио Ангелов и един от заместниците му - Йотко Андреев.
 
Министърът уточни, че процедурата е прекратена и вече "Гранична полиция" ще превозва мигранти.
 
Въпреки гнева на премиера един от подалите оставки полицаи – Андреев - бързо бе трудоустроен на нов пост.
 
Попитана защо той е бил назначен като началник отдел в Дирекция "Миграция" в МВР, Бъчварова заяви, че има "различни възможности за наказания и спрямо него е приложено понижаване в длъжност".
 
По думите на министъра Андреев има "много добър опит в миграция". 
 
Наказанието само в много тежки случаи е уволнение, освобождаване, уточни министърът. 
 
Според нея трябва да се подхожда внимателно с наказанията на служителите, защото "всеки може да направи грешка, да не съобрази една или друга ситуация". Трябва да дадем възможност всички хора, които имат професионален опит, да останат в системата, за да работят за нея, заяви министърът. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?