МВР на Хърватия се надява София да има "сигурни" доказателства за бандата-убийци

Говорителят на МВР в Хърватия Здравко Мехун заяви, че в понеделник няколко от заподозрените в България за убийства хървати сами са се явили в различни полицейски участъци в родината си след като се видели снимките си по медиите. Един от търсените хървати е заявил дори, че изобщо не притежава задграничен паспорт, предаде БГнес.

Според агенцията, до този момент МВР на Хърватия не е получавало искане от София да бъдат призовани или арестувани техните граждани, които се свързват с извършване на тежки престъпления.

Няколко от посочените от нашите служби хървати са регистрирани в страната си за леки престъпни деяния като разпространение на наркотици, каза Мехун.

Той заяви също, че българската полиция е публикувала снимките на заподозрените в противоречие с възприетата процедура, която предполага те да са обявени за издирване.

"Като се има предвид, че снимките и данните за хърватските граждани, заподозрени, че са замесени в убийства в България, са публикувани на страницата на българската полиция, въпреки обичайната процедура, се надяваме, че колегите от България имат достатъчно сигурни доказателства, че точно тези хора са извършили най-тежкото престъпление на територията на тяхната държава", се посочва в съобщение на МВР на Хърватия, цитирано и от БТА.

Уточнява се също, че когато е разследвала убийства на своя територия, по-рано чрез Интерпол българската полиция е поискала някои информации от хърватската полиция, която и по-нататък ще продължи да извършва всички проверки и да събира данни, които поискат българските им колеги.

Като се има предвид, че в момента няма никакво правно основание, МВР на Хърватия не предприема никакви действия срещу тези лица, се посочва в съобщението.

По този повод от МВР съобщиха, че продължават да издирват петима, сред които избягалия на 18 август от СДВР Бранко Вуянович, за извършени тежки престъпления у нас. Ден по-рано обаче МВР тиражира имената и снимките на 12 души. Другите хървати са 27-годишните Иван Мозе и Роберт Матанич , издирва се и българинът Красимир Станчев. Ден по-рано обаче МВР тиражира имената и снимките на 12 души.

Имаме данни за част от тази група, че е в България. Мисля, че нищо нередно не сме направили. Ако те са чисти, могат да дойдат, да се представят във всяко едно полицейско управление и да кажат, че не са тези хора, за които ги представяме, заяви Марио Янчев от СДВР пред Дарик радио. Можело и да кажат, че ще осъдят полицията ни в Международния съд и т.н. заяви още полицаят от София.

От СДВР вчера са информирали медиите, че разполагат с потвърждение, че ударната бригада се занимава основно с трафик и разпространение на наркотици, кражби и грабежи. Имената им обаче не са били включени в бюлетините на Интерпол.

На въпрос може ли да се смята, че са дошли да изпълняват "мокри поръчки" в България, от софийската полиция отговарят: "Да, на 99 %! Няма какво да правят в България с по два пистолета, с цели арсенали." От днешна публикация в "Труд" обаче става ясно, че МВР не разполага с данни търсените да са замесени в убийства в други държави.

Преди две седмици главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обясни, че разбиването на бандата се бави, защото държавата, от където са килърите не съдейства на МВР и се налагало да правят справки за самоличността и досиетата им през Интерпол. Явно, дори и Интерпол обаче не е помогнало, щом сега чрез Интернет и вестниците се търси съдействие от обикновените български граждани.

Още преди дни бе ясно, че МВР възнамерява да вмени отговорността за куп неразкрити поръчкови екзекуции на чужденци. Версията за "сръбска връзка", лансирана покрай убийството на бай Миле, явно не свърши работа.

Криминалист от Белград подозира спецполицай от София за убийството на бай Миле

Като контратеза, бивш топкриминалист от Белград, лансира версията, че някой от службите в София е замесен в шесторното убийство в ресторанта на "Славия".

В интервю за "24 часа", публикувано на 34 страница преди дни, Марко Ницович, председател на Международната асоциация за борба с наркотиците, заяви: "Според мен убийството на 6-ма души преди месец в ресторант в София трудно би станало без помощта на хора от службите. Трудно се събира екип да проучи всичко и да убие 6-има души посред бял ден в София. Това е голяма работа! Затова смятам, че е имало голяма организация и че е имало намесен човек от службите.

Междувременно лидерът на Демократи за силна България Иван Костов също обвини управляващите за връзки с престъпността. Той дори посочи, че тази обвързаност се е институционализирала. Според ДСБ, МВР и прокуратурата прикриват провала си като без да имат конституционно право, лансират законодателни инициативи, целящи налагане на полицейска държава.

Депутатката от БСП Татяна Дончева също заподозра МВР и прокуратурата, че провокират подобни престъпления, за да си развържат ръцете и да прибягнат до произвол.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?