Калин Георгиев коментира повишената активност на полицията

МВР "надува свирката" с кратките арести на Хамстера и Митьо Очите

"До момента г-н Банев е бил някъде в сенките, за него само се нашепваха някакви неща"

МВР "надува свирката" с кратките арести на Хамстера и Митьо Очите

Кратките беседи, които антимафиотите от ГДБОП проведоха през последните две седмици с подсъдимия по делото "Октопод" Антон Петров-Хамстера и несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите били част от специална тактика на МВР за "надуване на свирката".

Това заяви в сряда пред ТВ7 главният секретар на министерството Калин Георгиев в опит да обясни каква е логиката колегите му само да "предупреждават" заподозрени за подготовката на покушения срещу висш началник в ГДБОП и шефа на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, вместо да ги задържат за дълго с цел повдигане на обвинения.

"Предпочетохме да предприемем действия. Тая тактика се нарича "whistle blowing" – надуване на свирката. Съгласете се, че е глупаво да организираме контролирано убийство. Това е работа по превенцията", коментира най-висшият професионален ръководител на МВР без да поясни думите на вътрешния министър Цветан Цветанов отпреди десетина дни, че Хамстера и Митьо Очите са били освободени заради "недоуплатнена информация".

Двамата се сдобиха с предупредителни протоколи заради оперативни данни в ГДБОП, че готвят убийството на директора на службата Станирим Флоров или на неговия заместник – Валентин Цоновски. Впоследствие Хамстера бе "предупреден" и да не убива съдия Янева, на която бе назначена охрана.

"Всеки един престъпник или заподозрян за тежки криминални престъпления, би трябвало да се намира там където му е мястото... Г-н Петров е там, където би трябвало да бъде", каза Георгиев в отговор на въпрос дали Хамстера "се е активизирал" заради постоянния арест на съпроцесника му Алексей Петров.

Полицията гарантирала разумния срок на делото срещу Брендо

По повод ареста на подсъдимия за пране на два милиона евро Евелин Банев-Брендо отпреди седмица, главсекът коментира, че "г-н Банев е бил някъде в сенките, за него само се нашепваха някакви неща, а той винаги е бил големият липсващ от наказателните производства".

"Това е целта на задържането. Ако си припомним колко трудно вървеше съдебният процес – как ключови свидетели се разделяха по странен начин с живота си. Да се надяваме, че сега т. нар. разумен срок за съдебния процес няма да стане неразумен отново", допълни полицейският шеф.

Георгиев преразказа накратко и показанията на авиоинженер, дадени по делото в СГС, според които той е бил принуждаван от Брендо да участва в трафик на оръжие и кокаин до и от Южна Америка. По думите му арестантът е "една от сериозните фигури" сред често споменаваните напоследък от министър Цветанов т. нар. "кокаинови крале"

"В допълнение на тези факти и обстоятелства е и международната заповед за задържане, която е разпространила Швейцария чрез Интерпол, в която г-н Банев е заподозрян за трафика на тонове кокаин и за пране на милиони евро. Тук не става въпрос за сделки, които са минавали през България,  те са част от международни картели", добави главният секретар на МВР без да коментира каква е причината разследващите досега да не представят данни за въпросната заповед на Интерпол.

В събота, когато съдът разгледа искането за задържане на Брендо, прокуратурата представи единствено справка от Шенгенската информационна система, че заподозреният е обявен за издирване.

Холандски братя въртели наркобизнес у нас от 17 години

Помолен да сподели друго знаково име на наркобос, върху когото МВР се е съсредоточило, Калин Георгиев посочи "една много интересна и знакова фамилия – Бренченс, холандаска", която според разследващите стои зад доставката 67-те кг кокаин, заловени неотдавна в Русе.

Главният секретар обясни, че братята Бренченс са в полезрението на родните служби през последните 17 години, като последователно са уличавани в притежанието на големи количества марихуана, опиум и хероин.

"Отсъстващите от подсъдимата скамейка са братята Бренченс", заключи лаконично Георгиев.

По думите му родните разследващи вече на няколко пъти са били "адмирирани" от колегите си в Австрия и Германия заради последователния си подход "да подтискат" бизнеса с дрога у нас.

Таки бил заловен в луксозен комплекс с истинския му паспорт

Продължавайки темата за т. нар. "кокаинови крале" той сподели като новина отдавна известния факт, че задочно обвиненият като лидер на наркобанда Христофорос Аманатидис-Таки е бил заловен от Интерпол в Дубай, а не се е предал доброволно.

"Не сме казвали, че той е заловен в един луксозен комплекс, ако го признасям правилно, Палм Джумейра. Това е изкуствен остров, на който живеят изключително богати хора... Хубавото е, че всеки престъпник си намира майстора. Не е бил с фалшив паспорт", каза още главсекът.

Той изрази надежда, че след евентуалната екстрадиция на Таки, която вече бе поискана от прокуратурата, той ще бъде предаден на съд. Обвиненият като негов съучастник в ръководството на наркобанда Христо Вартерян-Исуса все още обаче е в неизвестност.

"Аз не бих искал да давам оценка на интелигентността на Галев и Христов, това е тяхно решение. Аз мога да кажа само, че ще ги намерим. Както това се случи с Брендо, Таки – всеки си намира майстора", демонстрира самочувствие Георгиев по темата с изчезването на дупнишките "братя" Галеви.

Той коментира и скандала около сливенската организация на БСП, чиито вече бивш шеф Мартин Славов бе записан да си иска 100 000 лева, за да се оттегли от кандидат-кметските избори през октомри м. г.

"За да не бъде политизирана дейността на МВР, да не бъдем обвинени за пореден път, че изпълняваме някакви политически поръчки, изчакваме указанията на следователите и прокурорите... Организираната престъпност е мястото, където се покриват икономиката, политиката и парите, това не бива да ви изненадва. Колкото по-бъзро ги неутрализираме, толкова по-добре", обясни главният секретар.

Споделяне

Още по темата

Още от България