МВР намали таксата за разполагане на фризери и маси на улицата

МВР ще събира по 80 лв. годишно от собствениците на фризери, щандове, маси и столове, разположени на улицата, вместо досегашните 400 лв., реши правителството във вторник.

Таксата се събира за "изготвяне на писмено становище по проекти, свързани с организирането на движението по пътищата". Документът представлява лист с нарисувани маси или друго оборудване, подпечатано от КАТ.

Максималната такса от 400 лв. остава за собствениците на т. нар. трайни търговски обекти – бензиностанции, паркинги и т.н.

С изменението на Тарифа № 4 за таксите, които се събират от МВР, се прави "ясно разграничение между преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности (маси, фризери, стелажи) и търговски и други трайно обслужващи пътното движение обекти (бензиностанции, паркинги)", се посочва в съобщението на правителствената информационна служба.

Таксата от 400 лв. за търговците с маси и фризери на тротоара бе въведена в началото на май тази година. Те плащат и наем на общината. Последваха много жалби от търговци до Столичната община, в резултат на което кметът Йорданка Фандъкова изпрати писмо до МВР да се преразгледа тази такса.

През май много от собствениците на заведения отказаха да платят таксата и чакаха ново решение, но тези, които са платили 400 лв., едва ли ще получат обратно 320 лв. от КАТ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?