МВР напомни, че чака по-строги наказания за фалшификаторите на пари

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов напомни пред участниците в конференцията "Защита на еврото срещу фалшификации", че МВР очаква от Народното събрание да гласува промени в Наказателния кодекс, които да улеснят борбата с фалшификаторите на пари.

За последните 14 месеца в страната са разбити 17 печатници за фалшиви пари, отбеляза главният секретар пред конференция, в която заедно с българските антимафиоти участваха и гръцки полиции.

Работим при изключителна немотия, в която успехът ни се дължи само на професионализма на колегите, посочи ген. Борисов.

Поставихме си няколко основни цели - да разбием две големи печатници във Варна и Бургас, и решихме проблема с фалшивите евробанкноти с копюри от 200 и 500. Поставихме си за цел да открием център за изследване на фалшивите банкноти в БНБ, допълни Борисов.

Той посочи, че инкриминирането на подготовката за изготвянето на фалшиви парични знаци и завишаването на наказателната отговорност са основните елементи, които трябва да залегнат в тези промени. Добрата ни работа разкрива тежки язви, които сме наследили с годините, посочи той.

За да се хармонизира НК с европейското право за засилена защита на еврото МВР предлага да се носи отговорност от всеки, който бъде заловен с материали и оръдия, предназначени за подправка на парични знаци - компютърните програми, холограми или други елементи, които служат за защита срещу фалшифициране.

В момента дори да заловят някого с подобни материали, полицаите трудно биха могли да докажат, че той се готви да прави фалшиви пари и документи.

В действащия закон има и текст, при който може да бъде търсена отговорност от лице, което е заловено с "голямо количество" подправени парични средства. ОТ МВР искат това да става и при малки количества, но при наличие на умисъл.

Паралелно с това се предлага завишаване на наказателната отговорност за приготовлението към фалшифициране на парични знаци до 6 години лишаване от свобода.

Гръцките специалисти отчетоха напредък в работата на българските служби и готовността на България за въвеждане на мерки за борба с производството на фалшива валута.

Досега имаше информация, че България е източник и център за преминаване на валутата, тези оценки изпратиха страната ви в списъка на чувствителните зони. Тази опасност обаче вече не съществува, посочиха гръцките експерти.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: