МВР нарече "безпрецедентна" операцията по издирване на заподозрения за убийствата в Костенец

МВР нарече "безпрецедентна" операцията по издирване на заподозрения за убийствата в Костенец

Операцията по издирване на заподозрения за двете убийства в Костенец Стоян Зайков е безпрецедентна, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов, цитиран от "Фокус". Към момента е и неуспешна. Вече седмица полицията не може да открие Зайков, когото подозира в убийствата на бившата му приятелка Милена Шишкова и братовчед му Валентин Петров. В издирването му се включиха екипи на жандармерията, ГДБОП и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Подобни мащабни операции МВР е организирало и друг път. В началото на миналата година няколко дни със стотици хора и техника в района на Своге се издирваше заподозреният за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. В крайна сметка той бе открит мъртъв, а разследващите обявиха, че се е самоубил.

"Нови сигнали няма. По отношение на мероприятията и на самата операция, засилено е много полицейското присъствие", каза Иванов.

Той обясни, че има няколко локализирани периметъра, в които се извършва проверка.

"Специализираните части извършват проверка на всяко едно помещение. Надяваме се да имаме резултат", допълни още той. Според него винаги съществува вариант заподозреният да е напуснал периметъра.

"Ние реагираме на всеки един сигнал, докато не го изчистим и не се уверим, че не отговаря на истината", каза главният секретар на МВР в петък сутрина. Той допълни, че е имало сигнал, че Зайков е в Сандански, което не се е установило.

Полицейските екипи претърсват къшите в Костенец и отделните села една по една. В четвъртък за кратко бе затворен периметър около училище в града заради сигнал, че Зайков е забелязан наблизо. Информацията не се потвърди, но докато полицията претърсваше района, училището бе затворено и родители не бяха допускани да приберат децата си от занималня.

В четвъртък СОБТ претърси и къща в близко село. При влизането си баретите са хвърлили светлинна и звукова граната. В крайна сметка не са открили Зайков.

Някои хора в Костенец все още са под полицейска охрана заради страх, че може да пострадат. В града тръгнаха и слухове, че Зайков имал списък с имена на познати и роднини, с които искал да се разправи.

"Черно на бяло няма как да се знае, че има. Ако има потенциални жертви в такъв списък, те са в потенциалния задържан", заяви главният секретар на МВР.

Все още не са готови експертизите от убийството на Петров и не може да се каже, че извършителят е един и същ. Това обаче остава основната версия на МВР. Двете убийства са извършени с различни оръжия. Петров вероятно е убит на 14 май вечерта. На въпрос дали се разследва версията за някаква връзка между двете покушения, Иванов заяви, че към момента такива данни няма.

"Не си приличат. Второто убийство няма никаква динамика. Няма следи от взлом. Затова една от версиите е, че може убиецът да е в самата къща и убитият да му е помагал", каза Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?