МВР настоява за контрол върху операторите на трафични данни

МВР настоява за контрол върху операторите на трафични данни

В Закона за електронните съобщения трябва да бъде предвидена възможност да се осъществява контрол върху операторите на мобилна телефония и Интернет-доставчиците за употребата на трафик-данните. Това заяви в петък вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

МВР в момента е под остра критики на граждани, обществени организации, включително Програма "Достъп до информация", за искането да разполага с прекомерни права върху трафични данни. Министерският съвет вече прие законопроекта, който би дал права на вътрешното министерство да получава разпечатки от телефонни разговори или трафични данни за всички видове престъпления.

В момента МВР има право да поиска тази информация само за тежки престъпления и по ред, подобен на Закона за специалните разузнавателни средства. Цветанов посъветва обществото да спре да си задава въпроса дали рискът от злоупотреба съществува само в министерство и насочи темата към самите оператори. Той заяви, че в рамките на дискусията по законопроекта се е родила идеята да бъде предвиден и контрол върху частните компании.

"В тази посока депутатите може би ще допълнят тези текстове и ще дадат възможност парламентарният контрол да се използва за допълнителна гаранция (срещу злоупотреби) и да може да се прави насрещна проверка и в съответните оператори, които разполагат с тази база данни", заяви Цветанов.

Министърът напомни, че преди години в МВР са получавали тази информация и без съдебни разрешителни чрез директен интерфейс. Той обясни, че "сега ГЕРБ са решили да запазят постигнатите права на гражданите като разрешенията ще бъдат давани от окръжен съд, а контролът върху тази дейност ще бъде извършван от парламента".

Без разговор за заплати

В петък Цветанов направи и поредния опит да тушира недоволството сред полицаите заради ниските заплати и лошата техническа обезпеченост. В този контекст той заяви, че разговори за заплати не са водени и на първо време ще бъде направен опит да се бъдат отстранени проблемите, които спъват работата в МВР. По-рано тази седмица министърът призна, че институцията има неразплатени задължения в размер на 65 милиона лева.

Той хвърли вината за проблемите върху предните управляващи и даде за пример обявените само преди месец конкурси за доставка на зимно облекло за състава.

По въпроса за разкриването на отвличанията Цветанов заяви, че "знае много, но може да каже много малко" и е "по-уверен" от всякога в разрешаването на случаите. "Сменили сме цялата организация на работа по темата отвличания и смятам, че ще бъде много по-резултатно, отколкото досега", заяви той.

МВР-министърът коментира и темата за рекета срещу бившия шеф на гражданска защита Николай Николов като още едно доказателство за сериозните корупционни практики и схеми, които са осъществявани в държавата.

"Злоупотребите в Министерството на извънредните ситуация не са малки, никак не са за подценяване", обясни той и насочи вниманието към решенията взимани от бившия министър Емел Етем (ДПС).

В актуалните теми около МВР Цветанов завърши със съобщението, че никой не е заплашвал семейството на футболиста Димитър Бербатов, но вестникарските материали само могат да дадат идеи на определени хора в тази посока.

Споделяне

Още от България