МВР не бърза да обсъжда исканията на недоволните полицаи

МВР не бърза да обсъжда исканията на недоволните полицаи
Социалният съвет към МВР, които би трябвало да се занимае с исканията на полицаите, включително за 13-та заплата и по-високи възнаграждения, най-вероятно няма да се събере преди символичното протестно пушене на цигари пред министерството тази събота.

За предстоящата безпрецедентна протестна акция стана публично известно във вторник, а в сряда от пресцентъра на МВР заявиха пред Mediapool, че нямат информация за насрочено заседание на съвета.

Шефът на полицейския синдикат Емил Рашев обяви преди ден, че е внесъл списък с 20 искания до вътрешния министър Михаил Миков и се обмислят организирани протести веднага след Нова година. По неговите думи до края на седмицата е свикано и спешно заседание на социалния съвет. От министерството обаче сигналите са други.

В същото време бившият вътрешен министър Румен Петков защити работата си за трите години начело на МВР и заяви, че тогава е направено най-много за модернизацията в системата. "Създаден е и Съвет за социално партньорство, който има насрочено заседание за вторник. Три дни след датата определена за пушене пред министерството", каза Петков.

Рашев твърди, че полицаите настояват за средна заплата около 1000 лева. От МВР обаче заявиха, че в момента тя е 960 лева, а началната заплата за редовите полицаи със средно образование – 666 лева.

Продължава дискусията във форума policebg.free около планирания за събота протест под формата на мълчаливо пушене на цигари пред МВР. Отворена и специална тема, озаглавена "Неудобни въпроси към министър Миков".

"Щом като бюджетът на МВР е малък, не достига, защо за догодина не издействате по-голям? Защо в Правосъдното министерство имат толкова пари за премии и 13,14-та заплата?", пита модераторът Osata.

Zulu пита: "Г-н министър, къде работите, или по правилно е да попитам работите ли изобщо?"

Въпросите, на които няма отговор от страна на Миков са много – от тези за униформите до такива: "Г-н министър, кога ще ходя на работа с гордо вдигната глава и ще изпушите ли по една цигара с полицаите, но не мълчаливо?"

В същото време шефът на полицейския синдикат дава най-разнообразни цифри за броя на евентуалните участници в съботния протест, като те варират от 200 до 1000.

Недоволството в МВР не е само за по-големи заплати, а и заради скандалите и непрекъснатите реформи, смята Емил Рашев. Напрежението, трупано в последната година все пак, се отпушило след новината, че няма да има коледни добавки. Рашев допуска, че протестът може да се размине, ако има диалог.

"Слушайки изявите на г-н Миков, той каза, че няма никакъв проблем съответно и той да изпуши една цигара. Може да доведе и петте си заместници, може да мине и премиерът да изпуши една цигара и в крайна сметка е много интересно", коментира Рашев пред БНТ.

Той отрече да има политическа намеса, но призна, че именно изказванията на ГЕРБ станаха причина недоволството на полицаите да прикове общественото внимание.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че протестът не е политически, а социален.

По адрес на обвиненията от БСП, че ГЕРБ безотговорно подстрекават за протести, Борисов коментира: "Явно в отчаянието си няма какво друго да казват от сутрин до вечер, че ГЕРБ им пречи, световните медии им пречат, Брюксела им пречи, еврокомисарите им пречат..".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?