Цветан Цветанов:

МВР не може да отговаря и за престъпността, и за язовирите

МВР не може да отговаря и за престъпността, и за язовирите

"МВР не отговаря за язовирите и тяхното състояние. Няма как да отговаря за борбата с престъпността и същевременно да се заеме с отговорността за водоемите. Нека да не смесваме отговорностите. МВР обаче трябва да реагира адекватно при вече налично бедствия и това беше направено по отношение на случилото се в село Бисер". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в понеделник сутринта пред бТВ, подчертавайки, че трябва да се работи за превенцията на подобни бедствия, а за това е нужен централизиран подход и да се знае кой каква отговорност носи.

На въпрос дали причината да се сочи с пръст кмета на Харманли (Михайл Лисков - бел.ред.) за скъсаната дига на яз. Иваново е, че не е БСП, Цветанов отговори: "Трябва да ви кажа че аз в последствие разбрах от коя партия е, само знаех, че не е от нашата партия". 

 
"Отговорността на местната власт в случая е огромна. От над 600 опасни язовири, само 78 са на държавата, повечето се стопанисват от общините или частни лица. Естествено, трябва да се търсят общите усилия за превенция”, каза още Цветанов.
 
Той потвърди появилите се публикации, че много микроязовири се използват от престъпни лица за пране на пари. Конкретно издание посочи сред престъпниците с такава дейност и Стефан Бонев-Сако, който през последните години беше арестуван неведнъж по обвинения за организиране на наркобанда.
 
"Сако в момента е задържан и ще си понесе отговорността. Но мога да кажа със сигурност, че много микроязовири се използват и за такава дейност, да се изпират пари, но в този случй не мога да потвърдя категорично информацията на ваши колеги”, добави вътрешният министър.
 
Реформите в разследващите органи продължават, каза Цветанов, добавяйки, че няма как те да станат с магическа пръчка. Според него работата на МВР се подобрява и това личи от факта, че са намаляли тежките престъпления и върнатите досъдебни производства от прокуратурата за доразследване. 
 
На въпрос дали скандалът му със съдиите може да е допринесъл за критичната оценка на Еврокомисията, министърът бе категоричен, че темата се преекспонира.
 
"Пак ще повторя, когато един съдия е забавил присъдите на над 50 дела с повече от 3 години и не се е мотивирал, имаме реален проблем за съдебната система. Когато този човек е наказан професионално, той трябва да приеме, че има професионална слабост или е проявил небрежност. За мен е важно да се защитят жертвите на престъпността. Не може да са минали 5-6 години от края на едно дело и да няма присъда, а после по-горната инстанция да се произнесе, че е минала давността”, каза още Цветанов.
 
Той съобщи, че в понеделник се организира кръгла маса за убийствата по пътищата. Шефът на МВР се ангажира с това да инициира промени в Закона за пътищата, които да премахнат съществуващата в момента възможност за споразумение между прокуратурата и адвокатите на шофьорите-убийци. 
Споделяне

Още от България