МВР не може да публикува лични данни с пропагандна цел

По смисъла на българското законодателство и Европейската директива за защита на личните данни, паспортният номер, датата и мястото на раждане и обстоятелството, че един човек е съден, са лични данни. За лични данни се счита всичко онова, което представлява оценка на един човек, а разкриването на съдебни дела и присъди е точно това, коментира пред Mediapool адвокат Александър Кашъмов от Програма “Достъп до информация”. Според директивата лични данни могат да бъдат разпространявани, само когато има надделяващ обществен интерес. В този смисъл МВР не е медия, че да преценява дали да пусне една информация или не.

МВР може да обработва и публикува лични данни само за целите, за които институцията съществува в рамките на една демократична държава, т.е. разследване, издирване и др., а не за пропаганда.

Още повече делата на тези хора, които са лични данни, по никакъв начин не са свързани с това, която са правили в България и за което са в центъра на обществения интерес, т.е. журналистическо разследване. МВР би могло да разпространява информация само доколко са коректни данните, изнесени от тях.

Освен това в британската и българската правна система са много различни – при шофиране в нетрезво състояние у нас може да последва само административно наказание (глоба), докато във Великобритания няма административни наказания за нарушенията по Наказателен кодекс, обясни още Александър Кашъмов.

Споделяне

Още от България