МВР не може да се справи с телефонните измами

МВР не може да се справи с телефонните измами

Полицията не e ефективна при разкриването на телефонните измами. Това призна вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в петък. Той оправда неспособността на МВР да се справи с тези престъпления със законови пречки.

Служителите на вътрешното ведомство нямат достатъчно бърз достъп до разпечатки от телефонни разговори, обясни Цветанов. Още в самото начало на мандата си като вътрешен министър той се обяви за промени в Закона за електронните съобщения. Те трябва да разрешат на служба ДОТИ да вади телефонни разпечатки на проследявани лица. В момента, когато се получи разрешение от съда за подслушване, МВР иска разпечатките от съответните мобилни оператори, които обаче често ги бавят 1-2 месеца. ДОТИ разполага с терминал, през който минава целият трафик на мобилните и Интернет оператори, така че ще върши тази работа много по-бързо. На практика и в момента МВР може да вади на момента разпечатки, но това не е законно.

По думите на Цветанов в МВР има определени служители, които работят по телефонните измами и не се налага да бъде разкривано ново звено.

Той съобщи, че през 2008 г. има осъдени лица за такива престъпления, но те са получили минимални присъди, които не отговарят на сериозността на деянието. "МВР не е виновно, че няма тежки осъдителни присъди", отбеляза министърът. Той се ангажира да информира лично депутатите за конкретни резултати от задържането на телефонни измамници.

Цветанов изтъкна, че този вид измами са нов вид престъпност. Извършителите, по думите му, прилагат психологически умения, като се възползват от първоначалния шок от представената информация.

Най-често мошениците съобщават на възрастни хора, че техни близки са убили човек в катастрофа и му трябват пари, за да излязат от ареста.

"Измамниците са в добре организирани групи, най-често с роднински връзки помежду им. От 2007 г. насам ръководството на МВР предприема мерки и чрез медиите обществото се информира за този род измами, дава указания как да действат гражданите в подобни случаи, както и телефони за връзки", каза още вътрешният министър.

Той посъветва хората да търсят лична среща с тези, които им се обаждат, да ги питат за детайли и за общ познат, както и да не дават конфиденциална информация.

Споделяне

Още от България