МВР: Не отвaряйте имейли от КАТ, носят вирус

МВР: Не отвaряйте имейли от КАТ, носят вирус

Хиляди потребители са получили фалшиви имейли от КАТ. Това е спам кампания, а целта е да се заразят колкото се може повече компютри и мобилни устройства с вирус, твърдят от МВР. Оттам призовават получените писма да не се отварят, а директно да се трият.

"Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован "Пътна полиция МВР", и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен фиш от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата. МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно", твърдят от полицията.

При отваряне на файла, устройството се заразява, а целта е да се откраднат паролите за имейли, социални мрежи и интернет банкиране. От МВР съветват, ако устройството бъде заразено, да се преинсталира, а паролите – да се подменят.

За атаката е бил използван сървър в Германия, съобщи пред БНР шефът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев. Той обясни, че е осъществен контакт хостинг компанията, собственик на сървъра.

Колев обясни, че няма хакнати сървъри на МВР. Създаден е обаче имейл, който наподобява този на министерството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?