МВР не проверява дали полицаи работят и като охранители

Заместник-директорът на СДВР оправда полицията за инцидента пред румънското посолство

МВР не проверява дали полицаи работят и като охранители

МВР нe може, няма време и не проверява дали негови служители работят и като охранители в частни охранителни фирми. Това стана ясно от обясненията на заместник-директора на СДВР Антон Златанов пред бТВ.

На въпрос дали са проверени твърдения и съмнения, появили се и в социалните мрежи, включително и снимков материал, че на протестите има лица, които работят и като полицаи, и като охранители, Златанов първо отговори, че той такива кадри не е виждал.

После обясни, че нямало как МВР да провери дали негови служители работят като охранители, но ако все пак се установи подобно нещо, то те със сигурност нямало да продължат да са полицаи.

Според него МВР нямало време да се занимава с проверки на твърдения в социалните мрежи и трябвало да има сериозни сигнали, за да се започне някаква процедура, разясни Златанов.

Заместник-директорът на СДВР категорично отрече възможността хора от частни охранителни фирми да са получавали полицейски униформи, каквито твърдения също се появиха в социалните мрежи.

"Трябва да направим някои уточнения и да разсеем някои неистини относно протестите. Трябва да кажа кое е законно и кое не е. Обществото е склонно, чувайки нещо от микрофона на трибуната, да приемат, че нещо е истина, а то не е. "Гражданско неподчинение" в Конституцията няма. Меко казано неистини са твърденията, че оттук граждани могат да пречат на други граждани", каза Златанов.

По думите му всеки има право на демонстрации, но като се спазва законовия ред. "У нас режимът не е разрешителен, а уведомителен. Трябва да има заявление за протеста", посочи Златанов.

"И аз също се ядосвам за моменти, в които ни обвиняват в насилие. Тактиката на полицията е достатъчно толерантна. Това го правим за всички. Не се стремим да пазим която и да е партия. Ние опазване гражданския ред", каза заместник-директорът на СДВРV

Той не коментира случаите на брутално полицейско насилие от първите дни на протестите, признато и от самото МВР. Към момента не е ясно кои са наказаните полицаи и какво е тяхното наказание. От МВР не дават тази информация.

Антон Златанов защити и действията на МВР по повод случая от преди три дни при Румънското посолство, когато автомобил се вряза в протестиращи, а част от тях счупиха предното стъкло на колата и един от фаровете ѝ.

"Общественият ред се опазва не само на 17 август, а всеки ден. Инцидентът е грозен, неприятен и сериозен. Когато по цял ден се чува, че трябва да има ескалация, неочаквано да се блокират кръстовища и ведомства, такива инциденти ще се случват", каза Златанов.

"Полицаите идват, възстановяват реда и установяват част от извършителите. Ако очаквате, че в Районното полицейско управление в момента има 10, 20 или 30 полицаи, които бездействат. В 7 часа, когато е започнало мероприятието, колеги има и те опазват мероприятието. Общественият ред се опазва всеки ден", допълни той.

Според него МВР е дошло на мястото навреме. Не е имало предварително заявление, че там ще има блокада. От трибуната организаторите на протеста казват едно, но не винаги хората следват напътствията им, коментира Златанов по повод факта, че организаторите на протеста са призовали да се затвори кръстовището при посолството на Румъния.

"Нищо не оправдава ситуацията, която се получи пред румънското посолство. Никой не си задава въпроса как колата остава единствена в кръстовището. Всеки от блокираните автомобили по един или друг начин напусна кръстовището. Явно провокация има от двете страни. Не мога да оправдая нито едната, нито другата страна", каза още заместник-директорът на СДВР.

Нито един от участниците в инцидента не е тестван за алкохол и наркотици, защото не е имало пътно-транспортно произшествие и основание да се направи това, обясни Златанов. Ние призовахме, ако има хора пострадали от движението на автомобила да се обадят в полицията, но такива не се появиха, допълни той.

Според Златанов не е сериозно да се обвинява полицията, че цели ескалация на протестите. При нарушение на обществения ред, полицията действа по неговото възстановяване. При изненади-блокади на институции и на кръстовища да не се стига до инциденти - това е невъзможно, каза още заместник-директорът на СДВР.

"Според мен, палатковият лагер на Орлов мост е незаконен. Там обаче се съблюдават други мотиви. За да се развали лагерът и да не се допуска полицията трябва да използва прекомерна сила", заяви Златанов. Той уточни, че няма да коментира думи на по-висшестоящи от него, визирайки изказването на шефа на СДВР комисар Георги Хаджиев, че блокадите ще бъдат премахнати.

"Един ден има, друг ден няма блокада. Ние сме изключително натоварени по ежедневната ни дейност. Всеки ден има оперативен ръководител, който взима решения на ден. Считам, че не трябва да се обвинява МВР. При възникване на инциденти реагираме", каза Антон Златанов.

Споделяне

Още от България